fbpx Den dårligst lønnede Hopp til hovedinnhold

Den dårligst lønnede

En blå kopp med kronestykker

Hei, sykepleier. Du er ikke verdt noe! skriver Remi Lønøy.

Visste du at i kommunal sektor lønnes en ufaglært med full ansiennitet mer enn deg når du var nyutdannet?

Du har muligens lagt merke til de stadig flere ufaglærte som kommer til arbeidsplassen, selv om du kanskje ikke har jobbet der så lenge. Men var du egentlig klar over at vaskedamen fra butikken du handler i, som nylig har gått over i pleien kanskje tjener mer enn deg?

Ansvaret vokser

Til stadighet kjenner du nok på følelsen av at ansvaret blir større og større. Du har nok også bemerket at pasientene dine blir eldre og sykere, men også mange flere. Av og til tenker du nok stille for deg selv at det er nok arbeid til mange flere sykepleiere, men du er likevel alene på vakt. De som burde ha delt ansvaret med deg er redusert til nettopp vaskedamen fra butikken, historielærerstudenten og er du riktig heldig han som er utplassert på arbeidstiltak. Ikke at det er noe vondt i dem eller at de gjør en jobb, men kompetansen din overgår deres med mange mil. Og fordi du har høyest kompetanse hviler ofte ansvaret for mye av det de gjør også på deg.

En annen ting du ikke har tenkt noe særlig over er at når du studerte på fulltid, tjente denne vaskedamen penger samtidig som du levde av studielånet du vil bruke tiår på å betale tilbake. Å ta henne igjen reallønnsmessig vil derfor ta veldig lang tid. Særlig når det tar flere år i yrket før din høyere utdanning er verdt mer enn hennes ansiennitet.

Helg og små tillegg

Du har kanskje også en venninne som arbeider med noe helt annet, men når hun jobber en lørdag får hun 50 prosent tillegg per time, mens du får en skarve femtilapp. Dessuten må du jobbe søndager, mens hun alltid har fri. Men du trøster deg med at når du jobber om natten får du i det minste 56 kroner til. Venninnen din gikk også rett i full stilling etter hun ble ferdigutdannet, mens du etter mange år fortsatt må klare deg med 60 prosent. Likevel er du fleksibel nok til å stille opp hvis jobben ringer deg halv syv samme morgen. Uten å få et øre mer enn det du ville hatt om vakten hadde vært i turnusen din fra før av.

Ubesatte deltidsstillinger

Like før du avslutter søndagens vakt, svett og utmattet etter en ekstra tung uke, må du hjelpe gamle Fru Olsen på toalettet. Selv om du aldri så profesjonelt prøver å skjule hvor sliten du er, så lar ikke Olsen seg lure. I all medfølelse ønsker hun å tilby deg 200 kroner for den fantastiske jobben du gjør. For selv hun vet at sykepleiere tjener så lite. Selvfølgelig takker du høflig nei.

Etter arbeid leser du i avisen at Norge har stor sykepleiermangel og din tillitsvalgte kan røpe at arbeidsgiver ikke får en eneste søker til de utlyste deltidsstillingene. Selv om samme stillingen har vært lyst ut flere ganger. Du får heller ikke økt opp til full stilling, for da sier arbeidsgiver at de ikke får dekket opp kveldene og helgene.

Det har seg også slik at du er på boligjakt, og etter noen års arbeid endelig har klart å opparbeide deg litt egenkapital. Men selv om du jobber aldri så mye, får du ikke innvilget boliglån da arbeidsavtalen din sier du jobber deltid.

Men bare slapp helt av. For du får jo lønn i himmelen. Og etter et helt yrkesliv som sykepleier kan ikke det være lite!

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse