fbpx Derfor vil ikke jeg jobbe på sykehjem Hopp til hovedinnhold

Derfor vil ikke jeg jobbe på sykehjem

Haugsåsen Bofellesskap
BEDRE ELDREOMSORG Mange sykepleierstudenter gruer seg til å begynne å jobbe i eldreomsorgen. Noe må skje før eldreomsorgen blir aktuell for meg, skriver studenten Tonje Skogland Halvorsen. (illustrasjonsfoto) Foto: Guro Haverstad Torgersen

Mange sykepleierstudenter og nyutdannede sykepleiere sier de ikke vil jobbe på sykehjem. For min del vil ikke det skje før jeg virkelig ser en positiv omveltning der, skriver Tonje Skogland Halvorsen.

Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens holdning.

Sykepleien.no publiserte i vinter en artikkel skrevet av Vigdis Reisæter, 
en sykepleier som sluttet i jobben sin. Hun gjorde det på grunn av innstramminger og de trange budsjettene som hun kunne føle på kroppen. For oss som skal bli fremtidige sykepleiere, er dette sykt skremmende å tenke på! Hvorfor orker vi å utdanne oss til sykepleiere når vi får så lite lønn i forhold til det store ansvaret vi faktisk har for pasientene våre?

Fikk ingen opplæring

Dette fikk meg til å tenke på da jeg som 15-åring fikk jobb som tilkallingsvikar på et kommunalt sykehjem. Jeg hadde vært i praksis på dette sykehjemmet da jeg gikk i 1. klasse på videregående på helse- og oppvekstfag. Jeg fikk en ekstravaktstilling og gledet meg til å begynne. Det jeg ikke visste, var at jeg måtte jobbe på avdelinger på sykehjemmet hvor jeg ikke var kjent med pasientene. Ikke fikk jeg opplæring, og jeg følte rett og slett at jobben jeg gjorde, var helt uforsvarlig. Jeg husker jeg gruet meg til å gå til jobb. Når jeg gikk hjem, følte jeg at jeg ikke hadde gitt tilstrekkelig omsorg eller pleie til beboerne. Den dag i dag mener jeg at jeg ikke hadde nok kunnskap til den jobben jeg fikk. Det var veldig skremmende, særlig fordi sykepleiedekningen var svært lav. De helgene jeg jobbet, kunne jeg se hvordan sykepleierne sprang mellom etasjene på sykehjemmet og slet seg ut.

Trange budsjetter

Nå er jeg sykepleierstudent og har kommet halvveis i studiet. Det er mange på studiet mitt som jobber på sykehjem eller i andre tjenester ved siden av studiene. Jeg vil påstå at mange av mine medelever også ser problemene vi har i dag med tanke på de trange budsjettene og dårlig sykepleiedekning. Dette går ut over pleie, omsorg, viktige observasjoner og tiltak. Jeg tenker med skrekk tilbake på jobben jeg hadde på sykehjemmet, alt jeg ikke så, og alle tiltakene som ikke ble iverksatt på grunn av den lave bemanningen. Det var ikke tid til å gå en femminutterstur med en beboer som ikke hadde vært ute i frisk luft på lang tid.

Velger bort

Mange sykepleierstudenter og nyutdannede sykepleiere sier de ikke vil jobbe på sykehjem. Flere prøver å få oss studenter til å se viktigheten av at vi velger å jobbe i kommunehelsetjenesten, innenfor geriatrien, deriblant på sykehjem. All ære til de sykepleiere, helsefagarbeidere og assistenter som jobber innenfor disse tjenestene i dag. Vi trenger dere! Men for min del vil det ikke skje før jeg virkelig ser en positiv omveltning der.

Foreløpig går det i sneglefart. Det er politikernes ansvar. Hovedproblemet er at sykepleiere får for stort ansvar i disse tjenestene. Dette står ikke i forhold til den lønnen vi får. Vi føler at vi ikke strekker til. Sykehjem blir ikke en attraktiv arbeidsplass når vi føler at pasientene som bor der, lever et uverdig liv. Mitt budskap til dere som maser på oss kommende sykepleiere om å velge eldreomsorgen, er at tjenestene må endres.   

Fortjener bedre

De sier at 2020 blir sykepleiernes år, nettopp året mitt kull blir ferdigutdannede sykepleiere. Jeg håper virkelig at vi ikke trenger å bekymre oss for om aldre mennesker blir godt nok tatt vare på, og at de blir møtt med tilstrekkelig kompetanse i kommunehelsetjenesten. De fortjener et bedre helsetilbud.

Les et annet synspunkt her: 
Stående applaus for hjemmesykepleien i Hurum

Les også:
OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.