fbpx Jeg vil heller ha en rettferdig robot enn et ufølsomt menneske Hopp til hovedinnhold

Jeg vil heller ha en rettferdig robot enn et ufølsomt menneske

Bildet viser en robot som holder et stetoskop

Vi har en slags stoisk, og nærmest naiv, forestilling om hva en sykepleier er. At det er en engel i hvitt med varme hender og et utømmelig behov for å yte omsorg. Det er sludder og vås.

Redaktøren i Tidsskriftet Sykepleien, Anne Hafstad, skriver at hun er en optimist på vegne av ny teknologi, men hun gjør det samtidig klinkende klart at ingen maskin kan erstatte mennesker. Hun viser til de betydningsfulle møtene mellom sykepleieren og pasienten, samspillet med pårørende og mener at nettopp det relasjonelle utgjør selve bærebjelken i god sykepleie. Jeg mener dette er en myte som bør utfordres. For er det god kvalitet i alle sykepleiermøtene? 

Er det en selvfølge at jeg som pasient føler meg ivaretatt, sett og møtt fordi jeg fikk treffe en sykepleier? Eller ble det bra fordi hen jeg møtte, viste seg å være en person jeg kom godt overens med og som ivaretok meg på en måte som passet meg der og da? Kan det også hende at sykepleiere kan ha kjipe holdninger som gjør at pasienter kan føle seg trakassert, stigmatisert, oppleve ubehag, frykt og dertil sinne? Dette snakkes det sjelden og aldri om. 

Sykepleie har en kjønnsnøytral funksjon

Vi har en slags stoisk, og nærmest naiv, forestilling om hva en sykepleier er. At det er en engel i hvitt med varme hender og et utømmelig behov for å yte omsorg. Det er sludder og vås, spør du meg. En sykepleier innehar en funksjon basert på vitenskap, ikke på følelser. En sykepleier skal utføre sykepleie i henhold til kvalitet, yrkesetiske retningslinjer og pasientsikkerhet. 

Målet med sykepleie er å bidra i prosessen med å helbrede, kurere, behandle eller lindre pasientens sykdom eller lidelse. Altså har sykeleie en funksjon. En kjønnsnøytral funksjon som utføres av et mylder av individer. Derfor undrer det meg at både Tidsskriftet Sykepleien og Norsk Sykepleierforbund synes å fortsette å mane frem et bilde av en kvinne med hjertet og «etikken» på rette plassen. 

Det er faktisk et paradoks at Norge, som et av verdens mest likestilte land, ikke klarer å utdanne flere menn til å ville bli sykepleiere. Kun 11 prosent av sykepleierne i Norge er menn. Vi har skapt et bilde av hva som definerer en sykepleier, og dette bildet har fått lov å stå uutfordret i mange tiår. Tiden er overmoden for å tre ut av forestillinger som baserer seg på forhistoriske holdninger og myter. Og om en sykepleier er en kvinne, er en robot eller en maskin da en mann? 

En robot kan oppleves tryggere

Så hvorfor tenker Hafstad automatisk at en sykepleier er bedre enn en maskin og at det er essensielt å møte en sykepleier for å opprettholde kvalitet i tjenesten? Dersom noe blir sagt ofte nok, så blir det jo gjerne en sannhet. Men kan det også være en sannhet at for noen kan det å møte en robot oppleves tryggere og mindre kleint enn å møte et menneske? 

Har du egentlig lyst å fortelle en tilfeldig sykepleier at du sliter psykisk? At du drikker en flaske vin alene på kveldene midt i uken og har gjort det over flere år? Eller at du har skjult for samboeren din at du bruker illegale rusmidler for å takle stress og press på jobben? Helt siden 50-tallet har mennesket uttrykt et ønske om å dele sensitive opplysninger med en robot fremfor et menneske. Dette er jo absolutt aktuelt om dagen ettersom kunstig intelligens inviterer oss inn i den nye teknologiske revolusjonen. 

For ikke mange år siden var det utenkelig at vi kunne, ved hjelp av enkle tastetrykk, bestille reiser jorden rundt uten å snakke med et eneste menneske. I dag er det en selvfølge, og vi ville ikke hatt det annerledes. Alternativet hadde vært eviglange køer over telefonen med masse frustrasjon og forbannelse. 

Maskinene vil fortsette å overta mange oppgaver som i dag utføres av mennesker. Men vi må også huske på at det er uendelig mange jobber som ikke er funnet opp enda, og som vi mennesker vil besette. Slik har det vært i alle revolusjoner. Det blir nye rollefordelinger, nye forventninger og nye behov. Og jeg? Jo, jeg vil heller kommunisere med en rettferdig robot enn et ufølsomt menneske. 

5 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Trude

Sykepleier
3 måneder 3 uker siden

Dette var veldig spesielt å lese, all den tid det er forfattet av en Universitetslektor ved
Fakultetet for sykepleie og helsevitenskap. Har du selv noen praktisk erfaring som sykepleier eller som ansatt i helsevesenet overhodet? Å undervurdere relasjoner og det menneskelige skjønn til de grader i arbeidet med pasienter vitner om lite innsikt og forståelse for selve essensen av sykepleie og forsvarlige helsetjenester er.

Kevin Donovan

Risk Management
3 måneder 3 uker siden

Jeg mener uansett om sykepleien er kvinne eller mann den overordnet krav, i tillegg funksjon, er å lever alt som tilhøre det hippokratiske ed, f.eks empati, kjærlighet, omsorg.

Gunn Pedersen

99743967
3 måneder 3 uker siden

Det er her jeg mener sykepleien og sykepleieutdannelsen er på feil vei! Når jeg har studenter i praksis er de ivrige etter å få vise hvor flinke de er i NEWS; målinger og tester, dokumentasjon, legemiddelhåndtering og ikke minst teknologi. I tillegg er de supergode i EndNote og referansehåndtering. Når jeg utfordrer dem på etiske dilemmaer, tar dem med i de viktige samtalene, ber dem stille de vanskelige spørsmålene. Da blir det stille. Florence sa det; vi skal lindre og trøste. Jeg vil legge til; vi skal se og lytte. Lytte til det som sies og kanskje mest det som ikke sies. Vi skal vite når vanskelige spørsmål må stilles, og tåle å vente på svaret. Sykepleierens viktigste verktøy er det kliniske blikket, det lyttende øret og hånden som viser «jeg ser deg, jeg hører deg, jeg forstår, jeg tilbyr min trøst, jeg kan lindre, jeg er her,- nå».
«Alle» kan ta NEWS, «alle» kan stelle, kle på, tilby mat. Leger (og roboter) kan stille diagnoser. Ja, jeg tror roboter kan stille diagnoser vel så bra som leger i mange tilfeller. Sykepleieren har en annen rolle. Vi må verne om den rollen, for pasientenes skyld, for vår egen, og for ivaretakelsen av menneskeverdet i helsekappløpet. La sykepleieutdannelsen ta et steg bort fra overakademiseringen, og vern om fagets kjerneverdier. Slik skapes stolte, dyktige og faglig sterke sykepleiere.
Valget bør ikke stå mellom en robot og en ufølsom sykepleier. Jeg tror ikke ufølsomme sykepleiere finnes,- om så har utdannelsen feilet.

Ingrid Meyer

Tidligere sykepleier og universitetslektor, nå uføretrygdet
3 måneder 3 uker siden

Jeg er så enig! Endelig en som tørr kalle en spade for en spade. Sykepleiere og andre ansatte kan ha ulike holdninger til feks. å møte pasientens forskjellige behov. Dette underkommuniseres. Når jeg får behov for hjelp til eliminasjon av avfallsstoffer, ønsker jeg meg bistand av en robot jeg kan styre selv, fremfor et menneske som til tider kan oppleve arbeidet som slitsomt og udelikat.

Fredrik

Sykepleier
3 måneder 3 uker siden

Selvfølgelig er teknologi en del av fremtidens helsevesen, slik som det er en del av fremtiden til alle. Hvor privilegert skal vi tro vi er som har nok ressurser til å opprettholde folk sine alt for store forventninger? Det er allerede manko på helsepersonell. Dårlig økonomi. Flere gamle, flere syke.
Syting på alt for stor arbeidsbelastning.

Selvfølgelig trenger vi maskiner og kunstig intelligens.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse