Vil kle om sykepleierne
Arbeidsantrekket for sykepleiere i dag er for anonymt. Sykepleierne bør få felles uniformer og norske designere kan gjerne stå for designet, mener fylkesstyret i Troms.
Norsk Sykepleierforbunds (NSF) fylkesstyre i Troms mener arbeidsantrekkene for sykepleiere i dag er for anonyme og for lite synliggjørende. Det er vanskelig å se hvem som er utdannet sykepleier og ikke. I et forslag fra fylkesstyret heter det:
«Det er nesten ingenting som forteller hvilken profesjon du representerer. Muligens er det et navneskilt som det står «sykepleier» på, men i slike omgivelser der sykdom, stress og sorg er en del av hverdagen, kan det være vanskelig å få øye på.», heter det i forslaget.
Vil ha profesjonell design
7. til 11. november holdes NSFs landsmøte i Oslo. Da foreslår fylkesstyret i Troms at forbundet fremmer forslaget om en arbeidsuniform. Det er et ønske fra fylkeslaget at profesjonelle designere eller reklamepersoner kommer med forslag til arbeidsantrekk. Disse vil siden kunne sendes på høring i hele NSF.
Sykepleien har vært i kontakt med noen av Norges mest profilerte designere, for å høre deres forslag til sykepleiernes arbeidsantrekk;
‒ Dette synes jeg var vanskelig. Jeg har jo mine preferanser om hvordan jeg synes folk skal kle seg på jobben, men jeg tror ikke det egner seg helt for den jobben som skal utføres – og dette gjelder ikke bare sykepleierne. Jeg må nok overlate dette til andre, for dette er ikke mitt felt, sier Cecilie Melli.
Melli er en norsk kles- og smykkedesigner, som er spesielt kjent for sine brudekjoler i chiffon og sine øredobber. I 2008 mottok hun også prisen for Beste Designer på Costume Awards.
Interessant tiltak
Kjersti Vatle Thoresen er utdannet industridesigner med spesialfelt produkt. I tillegg har hun svennebrev i kjole og drakt fra Mandal videregående skole og har tatt bachelorgrad ved Teko-senteret i Danmark. Hun synes ideen om at en profesjonell designer skal lage uniformen er spennende.
– Så interessant! Jeg har jobbet litt med uniformer tidligere. Det som er viktig i et slikt tilfelle, er at det er budsjett for produksjon - som regel er det best å sende til utlandet. Avhengig av kvanta kommer det an på hvor det ønskes og produseres. En uniform må tåle mye slitasje og være noe som ser flatterende ut på mange ulike kroppsfasonger, sier hun.
Vatle Thoresen synes er ideen er såpass spennende at hun kunne tenke seg å gjøre det selv.
– Jeg kunne godt tenke meg å tegne uniformene, men jeg har ikke kapasitet til å produsere dem selv - det måtte produksjonsagenten min gjort.
Moods of Norway-gründerne Simen Staalnacke og Peder Børresen gjør det stort både i Norge og USA, og hadde ikke tid til å uttale seg om saken for øyeblikket.
Opp til andre å avgjøre
Forbundsstyret i NSF er forberedt på at saken ikke blir tatt opp på det kommende landsmøtet. NSF har nemlig ikke ansvar for å innføre arbeidstøy i helsevesenet.
«Selv om organisasjonen utvikler et forslag til ny uniform, er det høyst usikkert om denne tas i bruk i både kommune- og spesialisthelsetjenesten», heter det i landsmøtepapirene.
Fylkesleder Hanne Marit Bergland og Troms NSF kan likevel ta opp saken på landsmøtet, men landsmøtet kan også avvise å behandle saken.
0 Kommentarer