fbpx Gjør oss til ofre og tapere Hopp til hovedinnhold

Gjør oss til ofre og tapere

Jeg kan ikke begripe hva NSF hadde tenkt da de bestemte seg for å lansere årets likelønnskampanje #fåutfingeren.

Nå vil jeg ikke at noen av dere lesere skal tro at jeg ikke støtter likestilling og kvinnefrigjøringen, for det gjør jeg: Stemmerett, rett til utdannelse, rett til alt det menn har rett til, og lik lønn til ulikt kjønn for samme arbeid.

Det er i det sistnevnte punktet jeg mister kontakten med hva NSF sikter til i denne kampanjen. Så vidt jeg vet har vi lik lønn for likt arbeid i Norge. Jeg tjener akkurat det samme som mine kvinnelige kollegaer som har samme stillingsbrøk og samme ansiennitet som meg. Det er sant at for hver hundrelapp en norsk mann tjener, tjener en norsk kvinne 85,3 kr (tall hentet fra SSB). Dette betyr imidlertid ikke at en kvinne som gjør den samme jobben, og like mye av den som en mann, tjener 14,7 prosent mindre enn denne mannen. Det betyr at i den store sammenhengen har flertallet av kvinner valgt jobber som lønnes 14,7 % lavere enn de jobbene flertallet av menn har valgt.

Disse tallene påvirkes heller ikke av at kvinner i alderen 25–54 jobber over 500 prosent mer deltid enn menn i samme aldersgruppe, da inntekten er justert til heltidsstillinger i lønnsstatistikken. Kanskje er årsaken til differansen at kvinner har blitt ekskludert fra høytlønnede stillinger, det er jeg i så fall imot. Poenget mitt står likevel, det er ikke ett lønnsgap mellom kvinner og menn, men ett lønnsgap mellom forskjellige yrker. Så hvorfor NSF skal brøyte frem med barte- og finger-kampanjer skjønner jeg lite av.

I kampanjen vektlegges lik lønn for arbeid av lik verdi. Det Sykepleierforbundet legger i ordet verdi er antall år med høyere utdanning. Dette er en feilaktig bruk av ordet verdi i en økonomisk kontekst. En profesjons verdi er styrt av markedets interesse for å bytte dens kompetanse mot lønn. Skal utdanning legges til grunn for verdibegrepet må en altså se på etterspørselen etter kompetansen og interessen for å betale for den. Det er fakta at menn i større grad enn kvinner velger utdanninger som er naturvitenskapelige, tekniske og håndverkerfaglige. Her er etterspørselen stor og viljen til å betale prisen for kompetansen, altså lønn, høy. Det er også fakta at kvinner i langt større grad enn menn velger helse- og sosialfaglige utdannelser. Her er det også høy etterspørsel, men viljen til å betale for kompetansen er lav.

Hvis man da bruker den økonomiske definisjonen av ordet verdi, vil det tilsi at verdien på tekniske og håndverkeryrker er høyere enn for yrker innen helse og sosial. Dette er noe NSF må erkjenne og ta tak i på rett plass. Det hjelper ikke å lage brautende kampanjer hvor NSF sier det er manglende anerkjennelse av kvinners kompetanse. Er det å være en kvinne en kompetanse? Har mine kvinnelige kollegaer en kompetanse jeg ikke har? Sykepleiere har ikke «dårlig» lønn fordi de ikke er menn, sykepleiere har «dårlig» lønn fordi de er sykepleiere.

Skal NSF få resultater av kampanjene sine må de ta tak for å øke viljen til å betale for vår kompetanse. Det oppnås ikke gjennom sytekampanjer, men konkrete krav til arbeidsgiver, og oppbygging av oss sykepleiere som arbeidsgruppe. Skryt heller av vår kompetanse. La arbeidsgivere og politikere se hva det egentlig er de kjøper. Gjør det ved å peke på det økte ansvaret og de stadig bredere arbeidsoppgavene som skal falle inn under vår profesjon, og krev så noe tilbake hver gang vi takker ja til en ny oppgave! Det er nettopp slik vi kan drive opp prisen på oss selv, altså verdien av vår profesjon.

Jeg er lei av at NSF gjør oss sykepleiere til ofre og tapere. Jeg føler meg ikke som noe offer eller taper. NSF hevder at en viktig del av kampanjen er å få flere menn og unge til å velge yrket. Beklager, men dette var i så fall skivebom. Det at NSF «tør å ta kontroversielle valg» skader profesjonen vår! Sytekampanjene skaper et negativt rykte rundt vårt flotte yrke og vil nok heller føre til at unge ikke velger å bli sykepleiere, siden vi selv sier vi har det så forferdelig. For ikke å snakke om at menn føler seg særdeles lite velkomne da de fremstilles som selve årsaken til elendigheten i yrket.

Sett vår kunnskap og kompetanse i sentrum for deres kampanjer NSF! Hjertetru var topp, da ble jeg stolt av å være sykepleier og ikke flau. Ja takk til positiv oppmerksomhet på vår profesjon så skal dere se at unge ikke bare er motivert av penger.

Ole Kristian Berg er sykepleier og medlem av NSF.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse