– Helsepersonell tror jomfruhinnen finnes
– Det er skammelig at helsepersonell er med på å formidle den seiglivede myten om jomfruhinnen, sier assisterende daglig leder og sexologisk rådgiver ved Sex og samfunn, Tore Holte Follestad.
Jenter har en skjedekrans. Det er en slimhinnefold som sitter som en krans et par centimeter innenfor skjedeåpningen og markerer overgangen til selve skjeden.
Åpningen i skjedekransen kan variere i størrelse.
Skjedekransen er elastisk og kan tøyes betydelig uten at slimhinnen ødelegges, særlig hos jenter i og etter pubertet, slik Aftenposten skriver 1. desember.
Skjedekransen er forbundet med myter som at dette er en såkalt «jomfruhinne». Det vil si at man ser på den som en hinne eller membran som dekker skjedeåpningen og som ødelegges ved penetrering.
– Tull og fanteri
– Det er ikke riktig! Bare tull og fanteri konstruert for å undertrykke kvinner. I noen svært få tilfeller er kransen sammengrodd på noen steder og kan rives opp ved første samleie, men dette hører altså til sjeldenhetene. Likevel er jomfruhinnen en av de mest seiglivede mytene om seksualitet som finnes, ved siden av den om at jenter som ikke har født barn ikke skal ha spiral, sier Tore Holte Follestad.
Han er sykepleier og assisterende daglig leder og sexologisk rådgiver ved Sex og samfunn, landets største senter for seksuell og reproduktiv helse for unge voksne.
I jobben sin støter han ofte på helsepersonell som tror at jomfruhinnen finnes.
– Det gjelder både leger, sykepleiere, helsesøstre og jordmødre. Og selv om synet er særlig utbredt i innvandrermiljø, ser vi at også etnisk norske jenter tror dette. Vi vet ikke hvor stor andel av helsepersonell som er så uopplyste, men håper det er et mindretall, sier han.
– Fryktelig trist
– Hva tenker du om at det er slik?
– Det er fryktelig trist. En av de viktigste oppgavene våre som helsepersonell er å drive folkeopplysning. Da er det utrolig synd at helsepersonell sprer myter på denne måten. Det er rett og slett skammelig.
– Hva sier dette om utdanningen av helsepersonell?
– Dette bør absolutt inn i utdanningen. Men det er også et individuelt ansvar å følge med i fagutviklingen og vedlikeholde spesialiteten sin. Man må gå på kurs og være nysgjerrig, sier han.
Fra fosterstadiet?
Ingen vet helt sikkert hvilken funksjon skjedekransen har. Noen antar at den er en rest fra fosterstadiet.
Mange får ingen blødning første gang de har samleie eller andre former for penetrerende sex. Det kan imidlertid oppstå smårifter i skjedekransen som kan føre til en liten blødning.
Ofte er det andre grunner til at det blør, som at en ikke er opphisset nok eller fuktig nok i skjeden. Det kan også skyldes at en er nervøs eller strammer musklene i bekkenet.
Blødningen vil i slike tilfeller stammer fra slimhinnene i skjeden - ikke fra skjedekransen.
Operasjon
Å operere skjedekransen løser sjelden problemer. Det er vanskelig å oppnå det man eventuelt måtte ønske ved å sy i skjedekransen fordi vevet er elastisk og det er lite hold i slimhinnen.
I Norge gjøres ikke slike inngrep. Volvat gjorde det fram til 2006, ifølge Aftenposten. Noen klinikker i utlandet gjør det, men det er dyrt og resultatet er usikkert.
En slik praksis er dessuten med på å støtte opp om holdninger til jenters seksualitet og begrepene «jomfruhinne» og «jomfrudom», skriver Sex og samfunn på nettsiden sin.
Begrenser kvinners liv
Babill Stray Pedersen, en av Norges mest erfarne og markerte gynekologer sier til Aftenposten:
– Jeg treffer fortsatt så utrolig mange kvinner som får livet sitt begrenset av denne seiglivede myten.
– «Jomfruhinnen», som folk tror er en hinne eller stram ring, finnes ikke. Det er på høy tid at både kvinner og menn tar dette innover seg.
0 Kommentarer