fbpx - Fant null brudd etter sykling Hopp til hovedinnhold
Ortopediske sykepleiere i sykehjemsprosjekt:

- Fant null brudd etter sykling

De 30 beboerne som fikk tilbud om sykkeltrening ved et sykehjem i Kristiansund, pådro seg verken fall eller brudd.

Det viser resultatene fra prosjektet «Helsebringende sykling». Det er faggruppen for ortopediske sykepleiere som bestemte seg for å undersøke om det var en sammenheng mellom sykkeltrening og brudd hos eldre sykehjemsbeboere.

Registrerte ingen fall

Fra mai 2014 til mai 2015 fikk 30 av beboerne ved Rokilde sykehjem i Kristiansund mulighet til å sykle på en spesialtilpasset ergometersykkel innendørs. Ifølge rapporten var det de fysisk friskeste beboerne som fikk tilbudet. Sykkeltreningen var motivert av minnefremkallende film og musikk.

Nå er altså rapporten fra prosjektet i Kristiansund ferdig. Faggruppeleder Edel Bruun Bastøe er fornøyd:

Blant beboerne som var med på syklingen, var det ingen registrerte fall – og heller ingen brudd i perioden.

– Dette er oppløftende resultater, sier leder Edel Bruun Bastøe, leder for NSFs faggruppe for ortopediske sykepleiere.

De sykehjemsbeboerne som falt i prosjektperioden, hadde verken fått tilbud om eller deltatt i sykkelaktiviteten. Det var registrert 310 fall i 2013, og 240 fall i prosjektperioden mai 2014 til mars 2015.

Tallene viser at det var flere fall blant de som ikke syklet i 2014 enn året før. Dette forklarer Edel Bruun Bastøe med at sykehjemmet fikk inn en beboer med ekstrem falltendens i prosjektperioden.

–Konklusjonen er altså: De som syklet falt ikke. De som falt, hadde ikke syklet, sier hun.

Ble sterkere

Beboerne syklet opp til 20 minutter per økt, mens de så på filmer fra Kristiansunds gater. Musikken til filmene er fra den tiden de var unge. Sykkelen de brukte kan trene både hender og føtter. Dersom det ble for tungt å tråkke eller skyve pedalene rundt, ble en motor koblet inn, og det er mulig å stille inn hvor mange prosent egen muskelkraft man vil bruke, og hvor mye motoren skal dra. 

– Mange startet med å sykle 20-30 prosent selv. Etter en stund med trening, var de oppe i 80-90 prosent egen muskelkraft, sier hun. 

I rapporten poengteres det at det er en svakhet med resultatene at ikke alle sykehjemsbeboerne ble involvert i prosjektet.

Inspirert av Bergen

Før prosjektet startet, hadde faggruppen blitt inspirert av prosjekter fra Bergen, hvor flere sykehjemsavdelinger har forsøkt samme treningsmodell for eldre beboere.

Bergenserne meldte om flere gevinster fra syklingen: Bedre balanse, bedre ernæringsstatus, raskere rehabilitering etter skade, reduksjon i utagering og sinne, bedre søvn, økt trivsel og mindre smerter.

Les også:Bygger minner og muskler

Håper kommunene ser nytten

Målet med prosjektet ved Rokilde sykehjem var å redusere falltendens og fall med bruddskader hos beboerne, samt å styrke kompetansen rundt fallforebygging hos personalet.

– Hvordan bør disse resultatene følges opp videre?

– Resultatene støtter opp under at det er fullt mulig å forebygge fall blant eldre, sier Edel Bruun Bastøe.

Hun mener at om det skjer ved sykling eller andre aktiviteter ikke er det viktigste:

– Det viktigste er at det blir satt av tid og personale til å gjennomføre trening og fysisk aktivitet. Det må altså forankres hos sykehjemsledelsen.

– Tilbakemeldingene tyder på at beboerne satte stor pris på denne treningsformen, og det ble ofte god stemning ved å vise filmene og høre på musikken inne på avdelingene. Enkelte steder var det kø for å få sykle.

– Jeg håper kommunene ser at det er en lønnsom investering å forebygge fall og brudd hos eldre.

– Ved å forhindre bare ett brudd, kan en kommune spare 500.000 kroner, og en pasient blir spart for belastningen det er å brekke noe, sier Bruun Bastøe.

Dette er oppløftende resultater
Edel Bruun Bastøe, faggruppeleder

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse