Antibiotikabruken går ned hos barn
På fem år har antibiotikabruken til barn gått ned med 24 prosent. Forbruket er lavest i de to nordligste fylkene, melder Folkehelseinstituttet.
Målet om å redusere antibiotikabruken med 30 prosent innen 2021 er snart nådd for innbyggere under 18 år, melder Folkehelseinstituttet.
Lavest antibiotikabruk i nord
En oversikt viser at fra 2012 til og med 2016, er antibiotikabruken blant barn og ungdom under 18 år har gått ned med 24 prosent. Forbruket er lavest i de to nordligste fylkene.
– En satsing på bedre retningslinjer for antibiotikabruk og økt kunnskap blant primærleger kan være en årsak til reduksjonen, sier Ketil Størdal, barnelege og forsker ved Folkehelseinstituttet på sine nettsider.
Høyt forbruk blant de minste
Oversikten viser at det fremdeles er et høyt antibiotikabruk blant barn under fire år. Det er bare eldre over 75 som får oftere antibiotika.
Ifølge Folkehelseinstituttet er det stor variasjon mellom fylkene.
– Det kan tyde på at det fortsatt skrives ut for mye antibiotika til barn i enkelte deler av landet. I noen fylker forskrives også en høyere andel bredspektrete antibiotika enn de som er anbefalt som førstevalg, skriver Folkehelsa på sine nettsider.
Sårbar periode
– Riktig bruk av antibiotika er viktig, slik at vi nå og i framtida har medisiner som virker når det virkelig trengs. Tarmfloraen dannes de første årene, og det er viktig med minst mulig påvirkning av antibiotika i denne sårbare perioden, sier Størdal.
Andelen behandlinger med smalspektrete preparater som penicillin øker, noe som også er i tråd med nasjonale mål.
– Penicillin er i mindre grad en medisin som driver fram resistens hos bakteriene, så det er gledelig, sier Størdal.
Fylkestall for bruk av ulike typer antibiotika
Forbruket er 50 prosent lavere i Troms og Finnmark sammenliknet med Oslo og Nord-Trøndelag, som ligger på topp. (Se tabell under.)
0 Kommentarer