Alternative behandlere har drevet ulovlig markedsføring
21 alternative behandlere har fått beskjed om å fjerne eller endre ulovlig markedsføring.
Forbrukerombudet har hatt tilsynsaksjoner mot 65 aktører som tilbyr alternativ behandling. 21 av disse har nå fått påbud om å fjerne eller endre ulovlig markedsføring av sine tjenester.
Aksjonen ble varslet tidligere i år.
Statens helsetilsynet har samtidig sjekket 42 aktører i alternativbransjen. De er foreløpig ikke ferdig med gjennomgangen av sakene.
– Sårbar situasjon
– Personer som er syke eller har dårlig helse er i en sårbar situasjon. Derfor er det viktig at alternative behandlere ikke gir inntrykk av behandlingen virker mot konkrete sykdommer, sier forbrukerombud Elisabeth Lier Haugseth i en pressemelding.
Til avisen Vårt Land sier hun at selv om det er nedslående at aktører ikke følger loven, er de glade for at de denne gangen ikke fant mange tilfeller hvor aktørene hevdet de kunne kurere alvorlige og livstruende sykdommer som kreft.
Forbrukerombudet varslet tidligere i år at de ville se nærmere på hvordan alternative behandlingsformer blir markedsført, og om aktørene lover mer enn de har grunnlag for. Ombudet har gått gjennom alternativbehandlernes Facebook- og nettsider.
Skal være nøkternt og saklig
Det skal kun gis en nøktern og saklig beskrivelse av virksomheten og det skal ikke hevdes at behandlingsformer har virkning mot konkrete sykdommer eller lidelser, ifølge forskriften om markedsføring av alternativ behandling av sykdom.
Alternative behandlere kan heller ikke markedsføre behandlingsformer som de ikke har lov til å utøve eller behandle.
Les mer:Milliarder til alternative behandlere
Ingen åndelige helbredere
Både akupunktører, refleksologer, naprapater, hypnotisører og healere står på listen over behandlere som har fått påpakning. Men ingen tilbydere av åndelig helbredelse står på listen, ifølge Vårt Land.
– Jeg forstår at folk reagerer på tilfeller hvor man får løfter om helbredelse mot betaling. Men trossamfunn faller utenfor definisjonen av næringsvirksomhet, som er det området vi fører tilsyn med, sier Elisabeth Lier Haugseth til avisen.
Flere av utøverne ombudet har tatt opp sak mot, har alt meldt tilbake at de kommer til å endre den ulovlige markedsføringen, ifølge Forbrukerombudet.
0 Kommentarer