Doktorgrad
Publisert
Muskel- og skjelettplager i belastende yrker
Denne studien har sett på mulighetene for å utvikle objektive mål for fysisk belastning for arbeidere innenfor bygg og anlegg samt helse og omsorg. Yrkesgruppene er valgt ut fordi de har høy forekomst av muskel- og skjelettplager og selv rapporterer høye fysiske arbeidskrav. Utgangspunktet er at spørreskjemadata kan være upresise og utilfredsstillende når man undersøker sammenheng mellom eksponering og helseutfall.
- Doktorand: Lars-Kristian Lunde
- Disputas: 28. september 2017
- Utgått fra: Det medisinske fakultet, Universitetet i Oslo
3 spørsmål til Lunde
- Hva tilfører denne forskningen av ny innsikt? Muskelskjelettplager er et globalt utbredt problem som resulterer i store samfunnskostnader. Høye fysiske krav i arbeidet er antatt å være en viktig faktor i utvikling av slike plager. Doktorgradsarbeidet bidrar med verdifull vitenskapelig kunnskap ved å frembringe objektive mål på fysiske eksponeringer innen bygg- og helsesektorene, der mye av tidligere forskning har basert seg på spørreskjema, som man vet har en rekke begrensninger.
- Hvilke metoder har du brukt og hvorfor? Siden målet var å frembringe objektive mål på antatt viktige fysiske eksponeringer, ble det tatt i bruk et oppsett hvor algoritmer basert på data fra flere akselerometer festet til forsøkspersoner over flere dager kalkulerte blant annet sittende, stående, arm- og overkroppsposisjoner. I tillegg ble jobbens kardiovaskulære krav målt sammenhengende over flere dager. Utvikling av muskelskjelettplager ble fulgt opp over lengre tid.
- Hvem vil kunne dra nytte av forskningen i klinisk praksis? Hovedsakelig vil forskningen kunne benyttes i forebyggingsøyemed med mål om å redusere muskelskjelettplager hos arbeidere innenfor disse arbeidssektorene. Mye sitting ser ikke ut til å gi økt risiko, men spesielt innen pleie- og omsorg kan mye ståing være forbundet med økt risiko for ryggplager.
0 Kommentarer