– Sykepleiermangelen fører til kommunal kannibalisme
Erling Hanssen, rådmann i Lavangen kommune i Troms, mener sykepleiermangelen er et problem som er for stort til at den enkelte kommune skal sitte med det alene.
– Sykepleiere har kompetanse vi er helt avhengige av i kommunene, sier Hanssen.
Som så mange andre kommuner sliter Lavangen med å rekruttere sykepleiere.
Derfor har de lagt på 40 000 kroner på lønna og tilbyr ei ekstra ferieuke i rekrutteringstillegg. Tillegget går både til nyansatte og de som allerede er i jobb i kommunen.
Les også: Synnév sa ja takk til 40 000 kroner og ei uke ekstra ferie
Se kart her:Disse kommunene tilbyr noe ekstra til sykepleiere
Ond sirkel
Disse godene er svært kortsiktige løsninger, mener rådmannen. Han kaller lokketilbud for å rekruttere sykepleiere for en form for kommunal kannibalisme:
– Vi er en liten kommune og har behov for å rekruttere fra andre kommuner for å få nok sykepleiere. Vi er inne i en ond sirkel, sier han og beskriver:
– Med mangel på sykepleiere blir det for få i grunnbemanningen. De få sykepleierne vi har, må rykke ut i perioder de skulle hatt fri, og de må gå i bakvakter.
Dette spiser av tiden de skulle hentet seg inn mellom vaktene, og det sliter på de ansatte.
– Så går vi til politikerne og forklarer konsekvensene som for få sykepleiere har for driften. Vi ber om enkelttiltak for å beholde de vi har, og for å rekruttere nye sykepleiere til ledige stillinger. Så får vi gjennomslag for det og kan tilby for eksempel 40 000 kroner om noen sier ja til jobb hos oss, sier Hanssen.
– Da tar det ikke lang tid før andre kommuner i regionen ser seg nødt til å gjøre det samme. Når den ene gjør noe, må andre kommuner følge etter. Jeg kaller det, med litt humor, kommunal kannibalisme, saken er at det blir en problematisk runddans, sier han.
Les også:Frister sykepleiere med 60 000 kroner og flyttetillegg
Dyre vikarløsninger
For mangelen på sykepleiere er like stor.
– Noen klarer ikke å rekruttere og ender opp med å måtte leie inn vikarer fra vikarbyrå. En innleid sykepleier koster langt, langt mer enn en ansatt sykepleier, sier Hanssen.
– Veldig mange kommuner har dette problemet, sier han.
Han mener de ikke har nøklene til å løse sykepleiermangelen lokalt.
– Tusenkronersspørsmålet fremover er: Hvordan løse mangelen på sykepleiere? Vi kan komme i mye større rekrutteringsproblemer enn vi har i dag, sier han.
Noen enkle svar har Erling Hanssen ikke:
– Men det må bli mer attraktivt å bli sykepleier. Hvis jeg skulle ønske meg noe, så er det muligheten for høyere grunnbemanning. Det er ikke bare lønn som er svaret, tror jeg. Sykepleiere i kommunene har et voldsomt ansvar i dag – etter samhandlingsreformen drifter mange kommuner minisykehus; pasientene er knapt sydd sammen før de kommer til oss, sier han.
0 Kommentarer