Så mye øker risikoen for spontanabort ved nattarbeid
Gravide som jobber to eller flere nattevakter i uken, kan øke risikoen for å spontanabortere etter uke åtte med 32 prosent, ifølge en ny dansk studie.
Det har lenge vært kjent at nattarbeid kan ha en negativ innvirking på helsen, og også på utfall av graviditet.
Det har derimot vært usikkerhet knyttet til hvor mye man må jobbe om natten før det har noen signifikant effekt.
I en ny dansk studie som nylig ble presentert i fagtidsskriftet The BMJ, har forskere nå analysert totalt 377 896 uker i svangerskapene til 22 744 kvinner, de fleste sykepleiere og leger ansatt ved danske sykehus.
Det ble målt at to eller flere nattevakter foregående uke øker risikoen for spontanabort etter uke åtte med 32 prosent, sammenliknet med kvinner som ikke har jobbet natt.
Også det totale antallet nattvakter i løpet av svangerskapet, samt antallet nattvakter på rad, økte risikoen for spontanabort blant undersøkelsens deltakere.
Forstyrrelser i døgnrytme og eksponering for lys nattetid, kan føre til en reduksjon av søvnhormonet melatonin, noe som antas å være en medvirkende årsak til utfallet.
Ikke overrasket
– Funnene er ikke spesielt overraskende, mener Petter Kristensen, overlege og rådgiver ved Statens arbeidsmiljøinstitutt (Stami).
Selv om flere tidligere studier har funnet sammenheng mellom nattarbeid og risiko for spontanabort, mener Kristensen likevel at den danske studien bidrar med nye momenter.
– Det nye her er for det første at undersøkelsen kvantifiserer hvor grensene går.
– Det andre er hvordan undersøkelsen knytter sammenhengen mellom nattarbeid og spontanabort opp mot melatoninbalansen. Dette er blitt indikert før, men her dokumenterer man det på en grundigere måte.
Ønsker tidligere tilpassing
Kristensen påpeker at tilrettelegging av arbeidssituasjon ofte kommer for sent når det gjelder å forebygge spontanabort.
– Stamis råd til nå har vært at kvinner med en vanskelig reproduksjonshistorie, særlig med spontanabort, bør få fritak fra nattarbeid allerede når de planlegger graviditet.
– Bør undersøkelsen bidra til praksisendring når det gjelder gravide og nattarbeid?
– Studien kan gi gode argumenter for at tilrettelegging for dem som jobber natt og turnus, kommer tidligere, og at arbeidsplasser har et internt kontrollsystem for dette.
Kristensen mener derimot det er vanskelig å vurdere om man skal gå inn for en generell regel om at kvinner som planlegger graviditet, ikke skal utføre nattarbeid.
– Vi mener at man ved graviditet og nattarbeid i stor grad skal stole på den gravides egen vurdering av hva som er belastende.
Uenighet om risikoen
Den danske undersøkelsen føyer seg inn i en rekke av studier som indikerer økt helserisiko for gravide ved nattarbeid. Foruten faren for spontanabort, har det blitt påvist økt risiko for prematur fødsel og lav fødselsvekt.
– Hvor farlig er det egentlig for gravide å jobbe natt?
– Dette er omdiskutert, sier søvnforsker og professor ved Institutt for samfunnspsykologi ved Universitet i Bergen, Ståle Pallesen.
– De fleste mener helserisikoene ikke er så godt dokumentert at det bør innføres en generell fraråding mot nattarbeid for gravide, mens andre er uenige.
Mer robuste i utgangspunktet
Han kjenner ikke til den nye danske undersøkelsen, men viser til tidligere studier som har indikert negative helsekonsekvenser for gravide som jobber natt.
Ifølge Pallesen kan det være en utfordring å fastslå at det er selve nattarbeidet som skaper problemene, eller om de som jobber natt, er mer utsatt av andre årsaker, som for eksempel høyt koffeininntak eller kosthold.
Han går derimot ikke med på at arbeidstakere som jobber natt, i utgangspunktet er mer sårbare for helseproblemer enn andre, snarere tvert imot.
– Undersøkelser viser at de som velger å jobbe natt, gjerne er mer robuste og friske enn de som velger bort slikt arbeid.
Pallesen påpeker at det også er naturlig at de som tåler nattarbeid dårlig, slutter med det raskere enn de som tåler det.
– Dermed er det en del som mener at de negative effektene man har målt av nattarbeid, er undervurdert, siden de man sammenlikner med, er mer sårbare og har dårligere helse i utgangspunktet.
– Hvem bør absolutt ikke påta seg nattarbeid?
– Vi anbefaler normalt dem som har en sykdom eller sårbarhet i utgangspunktet, om å unngå nattarbeid. Det være seg en psykisk lidelse, hjerte- og karlidelser, metabolske forstyrrelser, mage- og tarmproblemer og så videre.
– Men det er som sagt ikke konsensus om at gravide bør la være å jobbe natt.
Mulig å søke fritak
Sykepleiere er en yrkesgruppe der både kvinneandel og andel som jobber natt, er høy. Ifølge Statistisk sentralbyrå, jobbet 21,9 prosent av sysselsatte innen helse- og sosialtjenester regelmessig eller av og til natt i 2018.
Ifølge Arbeidsmiljølovens § 10-2-2 kan man ha rett til fritak for nattarbeid dersom man av «helsemessige, sosiale eller andre vektige velferdsgrunner har behov for det og fritaket kan gjennomføres uten vesentlig ulempe for virksomheten».
Arbeidstilsynet presiserer dessuten på sine nettsider om graviditet og tilrettelegging at arbeidsgiver har «plikt til å sørge for at arbeidstakeren ikke blir utsatt for skadelig påvirkning som kan gi risiko for forplantningsskader».
Hvorvidt gravide arbeidstakere generelt kan kreve fritak for nattarbeid, blir derimot en individuell vurderingssak og ikke noe som lovverket eller forskrifter omtaler direkte.
Gravide arbeidstakere kan uansett be sin lege eller jordmor fylle ut skjema for tilrettelegging og omplassering ved graviditet.
Statens arbeidsmiljøinstitutt (Stami) har ellers en egen rådgivningstjeneste for gravide som kan hjelpe med risikovurdering av arbeidsmiljøet.
0 Kommentarer