fbpx – Dobbeltseng på sykehjemmet er ikke svaret Hopp til hovedinnhold

– Dobbeltseng på sykehjemmet er ikke svaret

Stell av pasient på Haugmotun sjukeheim, Notodden, Telemark.

Å gi ektefeller en samboergaranti er en lite etterspurt løsning på et problem som kanskje kan løses bedre på andre måter enn dobbeltseng på sykehjemmet.

I fjor høst – lenge før koronaviruset satte en helt ny agenda – la regjeringen frem et høringsnotat hvor de tok til orde for å innføre en såkalt samboergaranti på sykehjem. Den skulle sikre at samboere som ønsker det, også skal forbli sammen på sykehjemmet, selv om det kun er den ene som har behov for sykehjemsplass.

Siste adresse

De fleste av oss gruer seg for å bli gamle og havne på sykehjem. Én ting er å bli gammel og skrøpelig, og vite at dette etter alle solmerker blir din siste adresse. Men en annen ting er å bli atskilt fra den personen som man har delt hele livet med. Det er derfor lett å forstå at folk kan føle både smerte og sinne når samlivet brått blir avbrutt fordi samboeren får plass på sykehjem. I stedet for å dele seng, kjøkken og sofakroken, skal den som blir igjen, plutselig bli en besøkende som kommer og går. Særlig for den hjemmeværende ektefellen som har lang vei til institusjonen, kan det bli veldig kronglete og lite intimt. For sykehjemsbeboeren kan det øke ensomhetsfølelsen.

Les mer om samboergaranti på sykehjem her:Til døden skiller oss ad

Fysisk skilt

Fyrt opp av enkelte medieoppslag om sinte ektefeller som nekter å bli fysisk skilt fra sine kjære, argumenterer regjeringen nå for å innføre en samboergaranti. I sitt høringsnotat regner ikke departementet med at ektefellene vil stå i kø for å benytte seg av ordningen. De tar også andre forbehold, som at sykehjemmet fysisk skal ha plass til å herberge den «friske» ektefellen». Likevel ønsker man å innføre garantien, som en utvidelse av de rettighetene som brukerne har i dag.

Pasienten i sentrum

Det er på mange måter naturlig at helsetjenesten i fremtiden – når koronakrisen en gang har lagt seg – tar brukermedvirkning på alvor. Helseminister Høie har lenge snakket om «pasienten i sentrum», noe som, oversatt, betyr at pasientene i større grad skal få bestemme i spørsmål om behandling og pleie. Sett fra et pasientperspektiv er det derfor logisk at en sykehjemsbeboers ønske om å forbli samboende med egen ektefelle, bør tillegges stor vekt.

Også pårørendes behov og ønsker fortjener større oppmerksomhet, ikke minst fordi helsepersonell i fremtiden vil være avhengig av dem for å kunne innfri den økende etterspørselen etter helsetjenester. Oppegående pårørende vil kunne lette de offentlige for betydelige oppgaver. Men det er tvilsomt om en samboergaranti vil bidra positivt til dette målet. Den ser ut til å være en lite etterspurt løsning på et problem som kanskje kan løses bedre på andre måter enn dobbeltseng på sykehjemmet.

Rimelig egenandel

Sykepleierforbundet har i et høringssvar gitt sin tilslutning til samboergarantien, men forutsetter at den «friske» samboeren ikke skal ha plikt til å delta i pleieoppgaver, og at egenandelen for vedkommende må være rimelig. Et enda viktigere forbehold er at NSF frykter at en samboergaranti kan skape kluss for kommuner som i utgangspunktet har for få sykehjemsplasser. Hvordan skal prioriteringen foregå mellom de som har behov for sykehjemsplass og de som har behov for å flytte sammen med dem som har behov for sykehjemsplass?

Arbeidsgiverorganisasjonen Spekter på sin side vil heller ikke være blant dem som åpent torpederer hele ideen med garantien. Men de vil helst ikke forskriftsfeste ordningen av frykt for de økonomiske konsekvensene og fordi en ny rettighet vil kunne snevre inn kommunenes handlingsrom og selvstyre.

Selvkost

Regjeringen selv er klar over dette, og skriver i sitt notat at ordningen kan utløse en egenandel opp til «selvkost». Blir dette faktisk virkelighet betyr det i praksis at de fleste par vil måtte selge egen bolig for å kunne benytte seg av ordningen. Det vil ganske sikkert redusere antallet potensielle kandidater til de mest hardbarkede.

Personlig synes jeg at regjeringen da like godt kan droppe hele opplegget. Mye tyder på at samboergarantien er politisk veldig korrekt, men at ingen egentlig ønsker den og at den dessuten vanskelig lar seg gjennomføre. Ved å snevre inn vilkårene oppnår man da likevel at de færreste vil benytte seg av denne rettigheten. Det vil kanskje gi politikerne bedre samvittighet, men er ellers null verdt.

Mindre institusjon

Spørsmålet om innføring av en samboergaranti er i disse dager helt oppe i det blå. Men skal vi være ærlig, liknet det likevel mye på en øvelse i politisk korrekthet. Uansett har det bidratt til at sykehjemmene må tenke gjennom hvordan de kan tilrettelegge bedre for mennesker som har delt hele livet sammen. I stedet for å forespeile en tilværelse som de færreste i realiteten kan få, bør vi heller gi ektefeller gode fasiliteter for sær boerskap. Sykehjemmene må jobbe bedre med å lage gode gjesterom for ektefeller, og fasiliteter til å lage mat og hygge i en mer privat atmosfære.

Dobbeltseng behøver ikke være nøkkelen for å få et særboerliv til å fungere. Å legge til rette for at ektefeller kan skape de gode øyeblikkene sammen, på sykehjem, er nok vel så viktig.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse