fbpx Barth Tholens Hopp til hovedinnhold

Barth Tholens

Ansvarlig redaktør (frem til 1.3.2021) Send e-post
Bilde av ansvarlig redaktør Barth Tholens

Innlegg av Barth Tholens som ansvarlig redaktør:

Rygg
En åpen plass

Om du er modig nok til å finne ut om pasienten baler med utfordringer i seksuallivet, må du være forberedt på å få behov opp i fanget som du ikke umiddelbart kan gå på medisinrommet eller på kjøkkenet for å løse.

Illustrasjonen viser en sykepleier i et spotlys med en stor blyant
Frem i flomlyset

Ytringsfrihet er ikke bare en greie for 17. mai-taler. Den gjelder også for sykepleiere som står frem med kritikk om forhold ved egen arbeidsplass.

Bildet viser et røntgenbilde av et brudd.
En høy pris for et lite uhell

Fall blant eldre koster både den enkelte og samfunnet dyrt. Som oftest settes det først i gang tiltak når uhellet allerede har skjedd.

Helsearbeider utfører koronatest
– Det finnes ikke noe som heter sympatitillegg

Koronapandemien fikk mange sykepleiere til å tro at det denne gangen skulle bli deres tur når pengene skulle fordeles ved årets lønnsforhandlinger. Nå har de møtt en vegg av knusktørr fornuft.

Stell av pasient på Haugmotun sjukeheim, Notodden, Telemark.
– Dobbeltseng på sykehjemmet er ikke svaret

Å gi ektefeller en samboergaranti er en lite etterspurt løsning på et problem som kanskje kan løses bedre på andre måter enn dobbeltseng på sykehjemmet.

Er det greit at barnehagene åpner igjen til uken?

Sykepleien stilte følgende spørsmål til leserne: Barnehagene åpner igjen i løpet av neste uke, og fra 27. april skal første- til fjerdeklassinger komme tilbake på skolen. Er dette greit? Her er noen av svarene.

Mann med smerter
Smerte må bli sykepleiernes hjertesak

Mens legene, historisk sett, har interessert seg lite for pasientens smerte, har sykepleierne nå en enestående mulighet til å utgjøre en forskjell.

Dette er kanskje krig, men sykepleiere skal ikke være kanonføde

I krisetider er det lett å miste hodet. Norge er plutselig helt avhengig av leger og sykepleiere som trosser risiko og trår til der det trenges mest. Deres innsats vil redde mange, men betyr det at også alle prinsippene nå skal kastes over bord?

Håp er så mye

Håp er en valuta som stadig opplever inflasjon, avhengig av hva vi til enhver til frykter mest.

Stadig mer å rutte med

Ser du sykepleierlønningene over tid, er to ting tydelig: De har steget jevnt og trutt – og betydelig mer enn prisene har steget.

Vi skriver, altså er vi

For første gang utgir Sykepleien en komplett samling av fag- og forskningsartikler som er blitt publisert så langt i år. Er du medlem i NSF, vil du få en skreddersydd utgave i postkassen, avhengig av hva du jobber med.

Bildet viser en person som holder frem en tom lommebok
Snakk om lønn!

Lønn er kanskje ikke det som fikk mange til å velge sykepleieryrket i utgangspunktet. Men det er på tide å si at det faktisk betyr noe.

Eldre- og folkeminister Sylvi Listhaug treffer beboere, pårørende og ansatte på Hobøl Bo- og behandlingssenter. . F.h.: Sylvi Lis... Credit: NTB scanpix
Også Listhaug kan ha noen gode ideer

Mer penger til eldreomsorgen, bedre tjenester og faglig utvikling blant de ansatte? Hmm. Skal man si nei til et forsøk med statlig finansiering av kommunens omsorgstjenester – bare fordi ideen kommer fra Frp?

Bilde av Unio-leder Ragnhild Lied
Unio-solidaritet er satt på prøve

Sykepleierne svarte ja da Unios medlemsorganisasjoner skulle stemme over et historisk godt forhandlingsresultat i kommunesektoren. Men lærerne sa nei – og da ble det sånn.

Erna Solberg, Trine Skei Grande, Siv Jensen og Ingolf Ropstad
Ikke overlat etikken til KrF

Retten til selvbestemt fosterreduksjon er ikke en sak som bare et kristent parti på vei under sperregrensen bør engasjere seg i.

Sykepleien i den nye medievirkeligheten

Vi lever i et online-samfunn der vi forventer å få dekket de fleste av våre behov gjennom noen tastetrykk. Den utviklingen tar tidsskriftet Sykepleien nå konsekvensen av.

Kjærlighet med en bismak

I høst begynner nærmere 5000 nye studenter på sykepleierutdanningen. Om de ikke har gjort det ennå, vil de snart få oppdage at de har valgt en yrkesvei brolagt med doble budskap.

Bildet viser demenssyke Ragnhild på Fosshagen dagsenter i Lier. Hun står foran en tavle med lapper hun har strikket. På lappene står blant annet "alene", "savn" og "ærlig".
Isolasjon i serviceerklæringens tid

Isolasjon er ikke et nytt fenomen, men den har endret karakter gjennom utviklingen av velferdsstaten. Den moderne formen for isolasjon er å møte en hær av hvitkledde uten å bli sett, skriver redaktør Barth Tholens.

En ny brekkstang

NSF-ledelsen har gått til forhandlingene om sykepleiernes lønninger i kommunene uten å forankre sine krav godt nok hos medlemmene flest. Det må de nå betale for i form av en uravstemning.

Debatt om angst- og sovemedisiner. Kulturhuset i Oslo
Se debatten om angst- og sovemedisiner

Hver fjerde sykepleier mener at det brukes for mye angst- og sovemedisiner på sin arbeidsplass. Her kan du se torsdagens debatt på Kulturhuset i Oslo.

Bildet viser medisinen Sobril
Pillenes pris

At alle i helsetjenesten handler i beste mening, behøver ikke alltid borge for et godt resultat. Noen ganger må noen si stopp i tide.

Ilklustrasjon
Den ustyrlige pasienten

Sykepleiere blir oftere utsatt for seksuelle tilnærmelser fra pasienter enn fra leger eller kolleger. Når de er i maktposisjon selv, er de villige til å tilgi mye. 

– Ikke overlat jobben til andre!

650 helsesøstre fra hele landet er samlet på Lillestrøm i dag. Leder Kristin Sofie Waldum hadde et tydelig budskap til kollegene.

Fra Innovatoriet på Høgskolen i Sørøst-Norge.
Tenk om velferdsteknologien feiler?

Den offisielle fortellingen om hvordan den kommende eldrebølgen skal håndteres, trenger å bli utfordret av helseledere som ser hvilken vei det bærer.

Illustrasjonsfoto: Mostphotos
Lett ammunisjon

NSF har satt forskere til å finne fakta som kan støtte opp om at det trenges bedre bemanning på sykehjem og i hjemmesykepleien. Resultatet kan diskuteres.

Ensomhet og depresjon blant eldre. Eldre kvinne sitter på gulvet i leiligheten sin. NB! Modellklarert. Foto: © Mike Schröder / Argus / Samfoto
Løfter som ikke løser noen ting

– Ingenting irriterer mer enn politiske utspill som gir skinn av å gjøre noe ordentlig drastisk når de egentlig bare flikker litt på det som er, skriver Barth Tholens.

Skjærsilden

Døden fortjener å bli diskutert, selv om helsepersonell helst vil utsette den lengst mulig.

Fremmede fugler

Man skulle tro samfunnets toleranse for seksuell variasjon er økende og at legning etter hvert vil forsvinne som tabu. Men det er nok lenge til.

På vikende front

Alle skal ikke alltid ha tilgang til all behandling det er mulig å gi. Det bare ser sånn ut.

Illustrasjonen viser en sykepleier og en leder.
Ulvetid i klinikken

Mange i helsetjenesten er kritiske til hvordan «butikken» overstyrer faglige vurderinger. Men er det virkelig en god idé å gå tilbake til slik det var før?

Helt på bånn

Tidlig i fjor fikk jeg en telefon fra mitt hjemsted. Det var min bror. Jeg hadde ikke hørt fra ham på en god stund, så jeg skjønte at det var noe viktig.

Sykepleiersk for viderekomne

Om sykepleierne hadde hatt en felles og entydig måte å uttrykke seg på, hadde andre hatt lettere for å høre på dem. Men det er langt fram.

Bildet viser streikende med plakater.
Streiket for arbeidstid

Portugisiske sykepleiere nekter å måtte jobbe fem timer lengre i uken. I forrige uke streiket de for tredje gang for å markere sin misnøye.

Mestringens mestere

Hva gjør du, når du verken er Petter Northug, Birgit Skarstein eller Caroline Berg Eriksen?

Illustrasjonen viser en bygd der det går steinras og i forgrunnen er det et varselskilt som advarer mot steinras.
Mannen kommer!

Halvparten av alt nøkkelpersonell i eldreomsorgen kan tenke seg å kutte jobben. Hvor ille er det?

Illustrasjonen viser en kvinne med handlevogn som dirigerer en kassadame som står foran en vegg med skap det står ting som tja-varer og ikke trygg.
Farlige fristelser

Staten vil at folk skal spise mer frukt, men bygger ut taxfreebutikkene og tillater salg av varer som er merket med «dreper».

På ferie med IS

Vi skal bare leve «som vanlig», sier forståsegpåere. Men å dra på ferie ut i Europa er for mange blitt en slitsom øvelse i stressmestring.

Illustrasjonen viser kirurger ved et operasjonsbord, der det ligger en kvinne som tydeligvis får fjernet en kul fra et bryst.
På den sikre siden

Om mange får behandling som har lite eller ingen effekt, sløser vi med ressurser som kunne blitt fordelt bedre ellers i helsetjenesten, skriver Barth Tholens.

Trengt opp i et hjørne

Å havne i fengsel kan fort utløse en eksistensiell krise, skriver Sykepleiens redaktør Barth Tholens.

Sære sykehjem er ikke svaret

Folks behov for et skreddersydd helsetilbud vil ikke opphøre når de blir eldre. Men betyr det at vi må lage sykehjem for særgrupper?

I skyggen av Listhaugs salver

Det brukes så tungt verbalt skyts for å skremme flyktninger bort fra Norge at det vil kunne få alvorlige konsekvenser for dem som til slutt skal få lov til å bli.

Regissør og produsent Margreth Olin med filmen "Mannen fra Snåsa", her foran plakaten av Joralf Gjerstad. Olin har filmet 22 mennesker i møte med Gjerstad.
Den uforklarlige varmen

Filmen «Mannen fra Snåsa» er en film om et fenomen som ikke lar seg dokumentere. Det kan jeg fint leve med, skriver Barth Tholens.

Den unike pasienten

Om pasienter med psykiske problemer vil få nytte av såkalte pakkeforløp, vil vise seg først når helseministeren åpner pakkene.

Ut av komfort­sonen
Verdens «beste land» har fått en ny betydning etter at andre begynte å oppdage det.
– Redd kloden, jobb mindre

Miljøforkjempere mener at redusert arbeidstid og mindre forbruk kan være med på å avverge en klimakrise. Men UNIO sier nei til seks timers arbeidsdag.  

Kosthold og andre konspirasjoner
Mens noen er opptatt av mat fordi de skal leve, vil andre bare overleve. Det blir ikke lettere å vite hva man skal spise.
- Det handler om tillit

Landsmøtet i NSF droppet planer om å styrke den politiske ledelsen på sine fylkeskontorer. Det vil bli flere fast ansatte i stedet.

Tegningen viser en sykepleier i kjole og med en sprøyte.
Ut med jordmor og helsesøster

NSF har vedtatt å jobbe for kjønnsnøytrale titler for sykepleiere. Det var på tide, skriver Barth Tholens.

Bildet viser en collage av Torgeir Micaelsen, Erna Solberg og Bent Høie.
Elsker sykepleierne med ord, ikke penger

Toppene i norsk politikk – med Erna Solberg i spissen – gjorde sitt beste for å trykke sykepleiernes hjertesaker til sine bryst under åpningen av NSFs landsmøte på Gardermoen. Men lønnen deres vil de ikke ta i.

Illustrasjonen viser en mann som bygger sykehus av flatpakker.
IKEA-konseptet
Hva slags sykehus skal vi ha? Kanskje vi kan hente noen ideer fra en møbelgigant, undrer Barth Tholens.
Rådgiver Kjell-Ivar Løkken ved NSFs fylkeskontor i Østfold
Flere ansatte eller flere betalte politikere?

Forbundsstyret ønsker å øke antallet ansatte  på NSFs fylkeskontorer med hele 25 prosent. Så spørs det om NSFs Landsmøte heller vil ha 19 lønnede politikere i stedet. 

Narsiss og Gullmunn
Binde pengene til alle gode formål – eller slipper midlene fri? Det er det store spørsmålet.
Tempo Gigante
Ansatte i helsetjenesten opplever et kappløp mot klokka. Kanskje kan de hente litt inspirasjon fra Reodor Felgen?
Showtime!
Når vi tvinger politikere til å oppføre seg som skuespillere, er det lett å bli skuffet, mener Barth Tholens.
Tvil og tillit
Vi var ikke i tvil om at dette var interessant og relevant, men var det riktig å ­publisere kvinnenes fødselshistorier, spør Barth Tholens, redaktør i Sykepleien.
Det mislykkede barnet
Vi liker å tro at samfunnet er blitt mer barnevennlig. Men er det sant?
Haukeland-reportasje gikk til topps

Journalistene Marit Fonn og Ann-Kristin Bloch Helmers i Sykepleien fikk i går tildelt Fagpressens Journalistpris for sin reportasje om behandling av pasienter med brannskader. 

Faste fastleger
Skal kommunene klare å bygge opp en effektiv helse- og omsorgstjeneste, må noe grunnleggende skje med fastlegeordningen.
Likelønns­floppen
Det er ikke i fete, men i magre år at samfunnet har mulighet til å gjøre noe med urimelige lønnsforskjeller.
Yrke: Sykepleier

Å jobbe som sykepleier kan være så mye. Sykepleien har nå lansert en ny spesialutgave i Sykepleie-appen som viser alt du kan bli - og hvordan.

Ekte galskap, ekte omsorg
Det er godt at vi har kvittet oss med de gamle galehusene. Men datidens humanisme skal vi ikke kimse av.
Vårt hav, vår verden, vårt ansvar
Det foregår en humanitær krise rett utenfor våre grenser. Men vi forholder oss ikke til den så lenge den ikke banker på vår dør.
Det døve øret
Her kommer en oppskrift på hvordan man effektivt kan torpedere den sosiale dialogen her i landet.
Verst i test
Vi finner fram til stadig flere diagnoser. Men det gjør oss ikke friskere.
- Kan være et kinderegg

Stavanger Arbeiderparti vil starte en hjemmesykepleie-pilot etter modell av Buurtzorg i Nederland. Også andre lar seg begeistre.

Hvordan fungerer Buurtzorg?

Buurtzorg-modellen har oppstått i et privatisert marked for pleietjenester, og kan derfor ikke uten videre overføres til Norge. Men måten å organisere arbeidet på er interessant også i en norsk kontekst. 

Mannen som snudde Nederland opp ned

Er det mulig å modernisere hjemmesykepleien ved å gå tilbake til den gode, gammeldagse distriktssykepleieren? Jos de Blok i Nederland var sikker i sin sak. Alt hierarki skulle bort.

Nå styrer sykepleierne seg selv

Organisasjonen Buurtzorg har på få år revolusjonert hjemmesykepleien i Nederland. Borte er alle mellomledere, overfødig byråkrati og unødvendige skjema. Tilbake er arbeidslysten og gnisten for faget.

Fast følge
Nå må sykehuslegene love at de ikke haster forbi pasientene sine. Ja vel. Noe som skurrer?
Ingen pardon
Vil bøter få kommunene til å ta sitt omsorgsansvar mer alvorlig?
Helt i toppsjiktet

Nancy Lees kontor ligger i øverste etasje på Stanford Hospital. Det er ikke tilfeldig.

Annonse
Annonse