Sykepleiere har bare råd til 3 av 100 boliger i Oslo
I Asker, Bærum og Oslo har single sykepleiere bare råd til å kjøpe 3 av 100 boliger på markedet. I Porsgrunn og Skien har de råd til 65 av 100.
Sykepleierindeksen for første halvår i 2020 ble sluppet i dag. Den viser at det ikke har blitt noe lettere for single sykepleiere å skaffe seg bolig i det sentrale østlandsområdet enn det har vært de siste årene.
– Løsningen er at det bygges mer boliger der boligprisene er høye, sa administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge da sykepleierindeksen ble presentert.
Sykepleierindeksen
Sykepleierindeksen måler hvor stor andel av de omsatte boligene en singel sykepleier får finansiering til å kjøpe.
Sykepleieryrket er egnet, fordi inntekten representerer en typisk god norsk inntekt og har lave konjunktursvingninger. I år er den satt til å være 575 000 kroner i året.
Eiendom Norge utgir sykepleierindeksen to ganger i året. Den er utarbeidet av analyseselskapet Eiendomsverdi AS.
Årets tall
Særlig Østlandet har problematisk høye boligpriser, ifølge indeksen. En singel sykepleier på det sentrale østlandsområdet vil kunne kjøpe fra 2,7 til 5,9 prosent av boligene, ifølge Eiendom Norges sykepleierindeks for første halvår av 2020.
I Trondheim kan en sykepleier kjøpe 28,9 prosent av boligene, i Stavanger 33,8 prosent, i Bergen 34,2 prosent, og i Skien/Porsgrunn 64,9 prosent.
Se nærmere på grafen:
– Oslo mister sykepleiere
Sykepleierne i Oslo, Bærum og Asker har tillegg utover minstelønnssatsene til KS og Spekter, men det er langt igjen til å kunne matche boutgiftene.
Line Orlund, fylkesleder for Norsk Sykepleierforbund (NSF) i Oslo, hevder at Oslo mister sykepleiere ved at sykepleierne ikke har et lønnsnivå som står i forhold til boutgiftene.
– Vi har oppfordret kommunen til å se på muligheten for å stille personalboliger til disposisjon, men dette er ikke vanlig i dag, sier hun.
Nordre Follo kommune har ikke avtalt noen tillegg utover minstelønn.
– Det er derfor ikke rart at kommunene sliter med å rekruttere og beholde sykepleiere, sier Ragnhild Hegg, fylkesleder i NSF Akershus, og utdyper:
– De fleste har et ønske om så kort arbeidsvei som mulig, kanskje særlig i hovedstadsområdet. Derfor kan det være vanskelig å velge arbeidsplass i en kommune hvor lønnen overhodet ikke står i forhold til boutgiftene.
Historiske tall
Grafen over viser sykepleierindeksen over tid. Der ser vi at Oslo-området har vært vanskelig over flere år for single sykepleiere som vil inn på boligmarkedet.
Vi ser også at bolig ble mer tilgjengelig i Stavanger i 2020. I Oslo, Bergen, Trondheim, Kristiansand og Tromsø ble boliger mindre tilgjengelig.
I Stavanger viser indeksen at en singel sykepleier hadde råd til 1 av 100 boliger i 2013, mens tilsvarende tall er 34 av 100 boliger i 2020.
0 Kommentarer