Vil ikke være «juletrepynt» for land som bryter menneskerettigheter
– Diktaturer vil gjerne ha anerkjente fagkongresser til å henge på juletreet sitt. Det bør ikke den internasjonale sykepleierorganisasjonen ICN bidra til, sier Bård Eirik Ruud, leder i NSF Oslo.
Forbundsstyret til Norsk Sykepleierforbund (NSF) har diskutert neste års internasjonale sykepleierkongress, og hvorvidt NSF skal støtte kongressen ved å delta. Den var opprinnelig planlagt å gå av stabelen i sommer i Abu Dhabi, i De forente arabiske emirater, et land som bryter menneskerettighetene.
Men så kom koronakrisen. Nå skal kongressen avholdes virtuelt i Genève i november. NSF har noen spørsmål som må besvares før organisasjonen bestemmer seg for å delta.
Skepsis fra NSF Oslo
NSF Oslo var tidlig ute og markerte sin skepsis. Denne uttalelsen fra 28. september hadde forbundsstyret fått på sitt bord, da de diskuterte saken 2. desember:
«NSF Oslo tar sterkt avstand fra at ICN (International Council of Nurses red.anm.) lar seg bruke av en totalitær stat som ønsker å dekke over systematiske brudd på grunnleggende menneskerettigheter. Vi forventer at forbundsledelsen og forbundsstyret avstår fra å delta på ICN-kongressen 2021, og at forbundsledelsen tar opp kritikken med ICN og oppfordrer andre medlemsorganisasjoner i ICN til å ikke delta på kongressen.»
Diskriminerer kvinner og homofile
– En rekke menneskerettighetsorganisasjoner påpeker at De forente arabiske emirater arbeider for å tiltrekke seg store internasjonale idretts- og kulturarrangementer og fagkongresser for å bygge seg et image som dekker over systematiske brudd på grunnleggende menneskerettigheter. NSF Oslo ønsker ikke at ICN skal la seg bruke til dette, forklarer Bård Eirik Ruud, leder av NSF Oslo.
Civicus, den globale alliansen for frivillige organisasjoner, rangerer nemlig De forente arabiske emirater blant de landene i verden der sivilsamfunnet er mest undertrykket. Det handler blant annet om krigsforbrytelser og alvorlig diskriminering mot kvinner og homofile.
NSF sender brev til ICN med spørsmål
Under behandlingen i forbundsstyret kom det frem at kongressen nå var flyttet til Genève, og at den skal avholdes virtuelt, altså over nettet, den 2. til 4. november. På ICNs nettsider står det at rokeringen er gjort på grunn av koronapandemien og reiserestriksjoner.
Forbundsstyret fulgte i prinsipp rådene fra NSF Oslo og vedtok to punkter:
1: Forbundsstyret ber forbundsledelsen rette en skriftlig henvendelse til styret for ICN om at ivaretakelse av grunnleggende menneskerettigheter må være en viktig del av vurderingsgrunnlaget i valg av fremtidige vertsnasjoner.
2: I brevet ber forbundsledelsen om en klargjøring av om, og i tilfelle på hvilken måte, den virtuelle kongressen i 2021 vil være knyttet til og/eller promotere den opprinnelige arrangøren i Abu Dhabi. På bakgrunn av svaret fra ICN, vil forbundsstyret ta stilling til NSFs deltakelse på kongressen.
Godt fornøyd
Bård Eirik Ruud er godt fornøyd med vedtaket til forbundsstyret.
– Det er i stor grad likt med vårt forslag, og innebærer et oppgjør med at vi ikke skal la oss bruke av stater som bryter menneskerettighetene.
ICN-kongressen har stort sett vært holdt i pengesterke land. Sist gang var den i Singapore.
– Det er jo også et land som ikke er kjent for å sette menneskerettighetene høyest på dagsordenen, medgir Ruud.
– Hvis dere først skal sette slike krav, er det vel mange land som ikke kan være arrangører. Hva med Kina, for eksempel?
– Ja, vi må følge dette opp. Det gjelder å ikke flytte grensen for brudd på menneskerettighetene. Jeg har hørt argumenter for at kongressen skal holdes slike steder: At da kan vi se på det som en slags hjelp til søsterorganisasjonen vår i det aktuelle landet. Men da står vi i stor fare for å løpe diktaturenes ærend i å renvaske seg. De vil gjerne ha anerkjente fagkongresser til å henge på juletreet sitt.
Kommentarer