Forbereder seg på sykepleierstreik i kommunene fra 7. januar
Drøyt 100 sykepleiere kan være i streik fra midnatt 7. januar. – Sykepleierne i kommunene ønsker en endring, sier NSFs leder Lill Sverresdatter Larsen. Streikeviljen er stor, både i Ålesund og Tromsø, forteller tillitsvalgte.
De drøyt 100 sykepleiere som kan være i streik fra midnatt 7. januar, jobber i Ålesund, Kristiansand, Bodø, Gjøvik og Tromsø. Disse er med i det første streikeuttaket som Norsk Sykepleierforbund (NSF) har meldt til motparten KS og helsemyndighetene.
KS er kommunenes arbeidsgiverorganisasjon. Først ble lønnsoppgjøret utsatt fra i vår til i høst, på grunn av koronapandemien. I oktober ble ikke NSF og KS enige, og det ble brudd i forhandlingene. I november skulle det mekles, men meklingen ble utsatt til nyåret – på grunn av nivået på koronasmitten.
Les også: Mekling med KS utsatt – viser til smittetopp
Smittetoppen ville gjort det spesielt utfordrende med en streik, sa NSF-lederen til Sykepleien i november.
– Det er vel ikke så mye bedre nå?
– Jeg tenker at dette er en situasjon som vedvarer. Dette er et lønnsoppgjør som vi må ta for å sikre den livsnødvendige kompetansen sykepleierne er, sier NSF-leder Lill Sverresdatter Larsen.
– Sykepleierne vil bli sett og anerkjent
– Hvordan opplever du at streikeviljen er blant sykepleierne i kommunene?
– Streik er ikke noe man ønsker, heller ikke sykepleierne, men medlemmene er veldig tydelige på at det er nødvendig å bli sett og anerkjent for jobben de gjør. De syns ikke de blir det, ut fra den lønnen og arbeidsvilkårene de har nå, sier Larsen.
– De ønsker en endring like sterkt som de gjorde i september og i november. Ja, kanskje enda sterkere nå etter julen og oppstarten av koronavaksineringen. Det er blitt mer arbeid, men ikke mer betaling.
Meklingen starter 5. januar klokken 10, og fristen for å bli enige er 6. januar ved midnatt. Blir de ikke det, blir det streik fra 7. januar.
NSF-lederen viser til Spekter
Lill Sverresdatter Larsen påpeker at begge parter har et ansvar for å unngå at forhandlingene ender i konflikt.
– Det er ikke vi som har valgt disse tidspunktene for meklingen, og vi mener streikeuttaket vårt er ansvarlig.
– Så mye penger å hente kan dere vel ikke regne med at det kan bli?
– Vi har sagt at det som er tilbudt hittil, er for lite, og at KS ikke har en profil vi kunne akseptere. Men prioriteringene våre skal vi ta med motparten, jeg vil ikke gå mer i detalj nå enn at det handler om penger, men også om profil.
– Hva er profil?
– Hvordan pengesummen fordeles. Eksempelvis ga Spekter en profil som synliggjorde spesialsykepleiernes kompetanse og sikret 90 prosent lønn under masterutdanning, sier NSF-lederen.
Les om resultatet i sykehusene:Enighet i Spekter: Minstelønnsøkning på 4000 og 5000 kroner
Streikevilje i Tromsø og Ålesund
– Her er streikeviljen på topp, melder Daniel Brox, hovedtillitsvalgt for Norsk Sykepleierforbund (NSF) i Tromsø kommune.
Der er 20 sykepleiere tatt ut i en mulig streik fra torsdag.
Også i Ålesund er streikeforberedelsene i full gang, forteller Ann Cathrin Nyhammer og Martha Trones, begge hovedtillitsvalgte for NSF. I deres kommune blir 28 sykepleiere tatt ut hvis det blir streik fra torsdag.
– Streikeviljen blant våre medlemmer er stor. Vi tenker nøye på hvordan dette kan gjøres med forsvarlighetskravet i den situasjonen vi er i nå. Det har blitt et veldig forsiktig uttak, mener Trones.
Nyhammer sier mange sykepleiere har strukket seg langt og har jobbet ekstra, byttet turnus og arbeidsoppgaver på kort varsel under pandemien.
– Tilbakemeldingene er at mange av medlemmene er skuffet over at de ikke har fått mer enn et klapp på skuldra, sier Ann Cathrin Nyhammer.
– Vi skal være synlige uten at det utgjør smittefare
– Mange sykepleiere forventet at de skulle bli hørt denne gangen, sier Nyhammer.
– For å beholde og rekruttere sykepleiere og spesialsykepleiere, må lønna opp i kommunene, samt at kvelds- og natt-tillegget blir beregnet i prosent, slik det gjøres i Spekter, mener Trones.
Både i Tromsø og Ålesund tenker de ut måter å markere seg på uten å samles mange på ett sted.
– Vi planlegger blant annet stand ved arbeidsplassene der det er medlemmer i streik, aktivitet i Storgata og å være synlige på sosiale medier, sier Daniel Brox i Tromsø.
– Vi skal være synlige uten at det utgjør smittefare, sier Ann Cathrin Nyhammer i Ålesund.
0 Kommentarer