Drammen sykehus tester opp mot 1800 ansatte
Etter helgas koronasmitteutbrudd ved Drammen sykehus skal nesten alle ansatte testes. De ansatte må også begynne med øyebeskyttelse i tillegg til munnbind og hansker.
Per 12. januar var 25 ansatte og 17 pasienter smittet etter koronautbruddet som startet ved ortopedisk avdeling ved Drammen sykehus. 108 ansatte og 60 pasienter var da satt i karantene.
Etter at utbruddet ble kjent i helgen, besluttet sykehuset i samråd med Folkehelseinstituttet at alle ansatte skal testes. Av 1900 ansatte vil sykehuset teste mellom 1500 og 1800.
Ortopeden er blitt testsenter
Tirsdag 12. januar startet de opp i ortopedisk avdeling som for anledningen er omgjort til testsenter, etter at avdelingen var grundig smittevasket og bestrålt med UV-C optisk stråling, som dreper virus.
Først ut var AIO (anestesi, intensiv og operasjon), der alle som har vært på jobb og har hatt mulighet, er testet.
De regner med å være ferdige i løpet av fredag 15. januar. Prøvene analyseres fortløpende, og de siste testresultatene skal være klare på lørdag.
Tester 120 i timen
– Det er en krevende oppgave når opptil 120 ansatte skal testes i timen, sier hovedverneombud i Vestre Viken, Anita Haugland Gomnæs på nettsidene til Vestre Viken.
Hun jobber vanligvis med administrative oppgaver, men synes det er givende å kunne bidra med praktisk innsats med selve testingen på testsenteret.
Gomnæs vil spesielt rette oppmerksomheten mot kontorpersonalet som arbeider med merking, klargjøring og utskrift av etiketter.
– Testingen er det letteste, hevder hun.
– Vi tester de «rene» ansatte, ikke de som er i karantene eller har symptomer. De skal testes i teltet, teststasjonen utenfor sykehuset, sier Hilde Thorgersen, pasientkoordinator ved Drammen sykehus.
Øyebeskyttelse i tillegg
– Ledelsen har skrytt av de ansatte ved ortopeden. De hadde fulgt retningslinjene og brukt både munnbind og hansker, sier Cecilie Føreland, hovedtillitsvalgt for Norsk Sykepleierforbund ved Drammen sykehus.
Nå har alle ansatte ved alle sykehus i Vestre Viken fått beskjed om å bruke øyebeskyttelse i tillegg til hansker og munnbind, i de tilfeller de skal gjøre pasientnært arbeid der avstand på to meter ikke kan overholdes.
Det skal brukes visir eller briller, egne briller er ikke godkjent.
Må gjenbruke visir og briller
– Hvorfor anbefaler dere øyebeskyttelse til alle?
– Øyebeskyttelse skal benyttes for å beskytte øyeslimhinnen, sier Ulrich Spreng, fagdirektør i Vestre Viken.
– Er det også fordi det viser seg at de ansatte ved ortopedisk avdeling har blitt smittet selv om de fulgte retningslinjene og brukte hansker og munnbind?
– Øyebeskyttelse innføres som et ekstra tiltak for å stoppe smittespredning etter utbruddet på Drammen sykehus.
– Har dere så mange visirer og briller?
– Vestre Viken har nok visirer og briller, forutsatt at utstyret gjenbrukes der man kan det, sier Spreng.
0 Kommentarer