fbpx Sykehusstreiken er avblåst med frivillig lønnsnemnd Hopp til hovedinnhold

Sykehusstreiken er avblåst med frivillig lønnsnemnd

Streikevest

– Nå er vi tatt i tvungen lønnsnemnd to ganger på rappen. Vi bestemte oss for heller å be om en frivillig nemnd, sier NSFs leder Lill Sverresdatter Larsen.

Partene i sykehusstreiken, Unio og Spekter, ble i dag, onsdag 16. juni, innkalt til arbeidsministeren.

I en pressemelding skriver Unio at da arbeidsministeren truet med ny, tvungen lønnsnemnd, bestemte forhandlingsleder Lill Sverresdatter Larsen seg for å stenge den veien.

Larsen, som er leder i Norsk Sykepleierforbund (NSF), er forhandlingsleder i Unio Spekter.

Udekket endoskopi-vakt på OUS

Helsetilsynet varslet til Helsedepartementet om fare for liv og helse. Det gjaldt en udekket vakt på Oslo universitetssykehus for behandling med endoskopi som startet klokken 16 onsdag.

Dette må løses før klokken 16, hvis ikke blir det tvungen lønnsnemnd, var beskjeden fra arbeidsministeren ga til partene på møtet.

– Bestemte oss for heller å be om en frivillig nemnd

– Nå er vi tatt i tvungen lønnsnemnd to ganger på rappen. Det var helt klart da vi var hos statsråden at vi ikke ville få streike videre ved sykehusene. Da bestemte vi oss for heller å be om en frivillig nemnd. Det gir oss flere muligheter, sier Larsen i pressemeldingen.

Streikeviljen hos medlemmene er fortsatt var stor, men Unio måtte ta ansvar når tvungen lønnsnemnd var det eneste andre alternativet som lå på bordet, påpeker hun.

– Denne våren har vi fått opp en viktig debatt om frontfaget, og de begrensninger det legger på våre medlemmers mulighet til å forhandle opp lønnen. Både ledende kommentatorer og politikere på Stortinget har pekt på det NSF og Unio har sagt i lang tid, sier Lill Sverresdatter Larsen.

Spekter: – Jeg er fornøyd med denne løsningen

– Jeg er fornøyd med at Unio og Spekter etter åpne og tillitsfulle forhandlinger ble enige om denne løsningen. Unios medlemmer representerer svært viktig kompetanse både nå og i årene framover, sier administrerende direktør i Spekter, Anne-Kari Bratten på Spekters nettside.

Fakta
Frivillig lønnsnemnd
  • Dersom en arbeidstakerorganisasjon og en arbeidsgiverorganisasjon er uenige om hva som skal bli innholdet i en ny eller endret tariffavtale, kalles dette en interessetvist.
  • Ønsker partene at konflikten skal bli løst ved avgjørelse fra Rikslønnsnemnda, kalles dette frivillig lønnsnemnd.
  • Siden 1952 er det gjennomført cirka 70 frivillige lønnsnemnder i kommunal, statlig og privat sektor.

Kilde: Regjeringen

Vil ha nemnd uten NHO og LO

I Rikslønnsnemnda har NHO og LO fast møterett, uavhengig av hvilke parter i arbeidslivet som omfattes av nemndas vedtak.

– For oss var det viktig å prøve en nemnd helt uten NHO og LO. Partene får to medlemmer hver og Riksmekler oppnevner tre uavhengige i tillegg, sier Larsen.

Dato for nemndbehandling er ikke avklart. 

– Vi vet hva en tvungen lønnsnemnd betyr, nå skal en annen vei prøves, sier hun videre.

Hun viser til at å streike videre ikke ble en mulighet.

– Debatten om hvor lett det er for arbeidsgiver å «bestille» tvungen lønnsnemnd er ikke over. Målet vårt er å få mest mulig til våre medlemmer, og da skylder vi å prøve andre muligheter enn tvungen lønnsnemnd, sier Larsen.

Takker de streikende for en fantastisk innsats

– Jeg forstår at medlemmene våre har ønsket å streike videre i kampen for å investere i livsnødvendig kompetanse. Men vi møter en vegg av motstand, og her skal vi prøve en ny utgang. Medlemmene skal være trygge på at vi ser etter alle mulige hull i den veggen. Vi skal gjennom med våre krav, sier Larsen.

– Jeg vil takke alle de streikende for en fantastisk innsats under streiken, og for at de har klart å markere oss og fortelle befolkningen hva dette handler om. De er uunnværlige både for pasientene og Unio-fellesskapet, sier Lill Sverresdatter Larsen.

– Ingen politikere eller ansvarlige for helsetjenesten skal slippe unna ansvaret de har for å gi pasientene et godt og trygt helsetilbud.

– Sykepleiere og annen kritisk kompetanse ved sykehusene må beholdes. Knapt noen tror lenger at dette kan løses uten et betydelig lønnsløft, som bidrar til å beholde og rekruttere nøkkelpersonell i velferdssektoren, sier Larsen i pressemeldingen.

Brudd og mekling

Etter at det ble brudd i lønnsforhandlingene, møttes Unio og arbeidsgiverforeningen Spekter hos Riksmekleren. Fristen for å bli enige var ved midnatt, natt til 4. juni. Partene kom ikke frem til noen løsning. og streiken var dermed et faktum.

Fra 4. juni var 313 Unio-medlemmer i streik. 207 av dem sykepleiere.

Siden har streiken blitt trappet opp, blant annet med et såkalt strategisk uttak, for å ramme et prestisjeprosjekt i Helse Midt-Norge.

Les også:Sykehusstreiken: Trapper opp ytterligere

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse