Ordføreren ble sommervikar på sykehjemmet andre året på rad
Ordfører Parabaran Rajalingam (47 år) i Karlsøy kommune stilte opp som sykepleier på det lokale sykehjemmet da ingen kvalifiserte søkte sommerjobbene.
Det var NRK som først omtale saken om Parabaran Rajalingam. Historien ble en del av SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes valgkampturné i nord.
Sykepleien har også snakket med spesialsykepleier Rajalingam.
Han forteller at han er gift, har to barn og bor på Hansnes i Karlsøy kommune i Troms og Finnmark fylke. Han har vært varaordfører siden 2019.
Mona Benjaminsen fra Karlsøy fellesliste er ordfører i Karlsøy kommune. I sommer var Rajalingam, som er SVs varaordfører, fungerende ordfører i hennes fravær.
Til daglig er det jobben som lektor ved Ishavsbyens videregående skole i Tromsø som holder ham i arbeid. Han har undervist i helsefag VG2 siden 2019.
Fikk sjokk av lønnsslippen
Rajalingam byttet yrkesvei etter ti år som avdelingssykepleier på Karlsøy sykehjem. Lønnen som lektor er nesten 100 000 kroner høyere, og han fikk i tillegg 100 000 i stipend. Han studerer praktisk pedagogikk i Tromsø ved siden av.
– Lønnsslippen som lektor ga meg et sjokk, forteller han.
«Skjærgårdsdoktor» i fire år
Før dette var han eneste helsearbeider og sykepleier på øya Vannøya i ett år. Folk kontaktet ham dag og natt. Kona ble lei av ferga så de flyttet til Hansnes, hvor han jobbet fire år på sykehjemmet.
– Som sykepleier følte jeg meg ikke verdsatt, jeg måtte ta videreutdanning på fritiden og jobbe inn ved fravær på grunn av utdanningen. Jeg fikk heller ikke høyere lønn etter at jeg tok mastergraden, forteller Rajalingam.
Parabaran Rajalingam videreutdannet seg i 2009 i demens og alderspsykiatri og tok en master i aldring og helse i 2014.
– Jeg fikk 20 000 kroner ekstra i året etter videreutdanningen, men ingen uttelling for mastergraden, sier han.
Da Karlsøy kommune spurte om han kunne ta noen vakter i sommer, sa han ja.
– Tok du ekstravakter i år fordi det er valg, var det en bevisst politisk handling?
– Det var en ren nødvendighet, jeg gjorde det samme i fjor. Både på grunn av koronasituasjonen og bemanningen. Jeg har ikke hjerte til å si nei, forteller Rajalingam.
– I år ble det fem ukers jobb, jeg tok vaktene fra fredager til mandager.
– Hvor mange sykepleierstillinger står ubemannede i kommunen i dag?
– I øyeblikket er det fire stillinger, to er på andre gangs utlysning. To søkere over 18 år søkte sommerjobbene, men ingen var sykepleiere, sier Rajalingam.
– Hva må til for å styrke sykepleiernes rolle på sykehjem for å øke bemanningen?
– Du må bli verdsatt! Hele omsorgssektoren har lav anseelse, vi må høyne statusen. Ingeniører får høy lønn, de har knapt mer enn videregående. Sykepleieroppgaver må delegeres til helsefagarbeidere. Sykepleiere må få en annen rolle. Rekruttering må starte tidligere. Sykepleiere må inn i skolen og snakke om yrket sitt, sier politikeren og sykepleieren.
Han legger til:
– Forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen fronter faget på en ypperlig måte. Jeg er fortsatt medlem av Norsk Sykepleierforbund.
– Hva er neste politiske mål for deg?
– Mitt neste steg blir å jobbe på fylkesnivå, og jeg er med i inkluderingsutvalget i SV sentralt. Jeg står på 7. plass på SVs stortingsliste for Troms, forteller Rajalingam.
SV har ett mandat fra Troms fylke i dag.
Nedlatende eldrepolitikk engasjerte
Han ble engasjert i politikken i 2015 etter å ha hørt kommunepolitikerne snakke om eldre som en byrde, ikke en ressurs. I det tamilske miljøet er det besteforeldrene som bestemmer til de dør. Rajalingam kom fra Sri Lanka til Norge som 15-åring.
Utdannet i Sogn og Fjordane
Han tok sykepleierutdanningen på høyskolen i Sogn og Fjordane i Førde. Han drømte om å bli lege, men til slutt var det tidligere avdelingssykepleier Karin Svendsen fra Karlsøy som inspirerte og motiverte ham til å velge sykepleien.
0 Kommentarer