Helsesykepleierne vil ha koronavaksine til unge mellom 16 og 18
– Unge har båret den tyngste byrden under pandemien, og må ikke forbigås nå, sier Ann Karin Swang, som er helsesykepleiernes leder.
På et møte i Folkehelseinstituttet i juni måtte lederen for landsgruppen av helsesykepleiere, Ann Karin Swang, ta stilling til om ungdom mellom 16 og 18 år skal få tilbud om koronavaksine.
– Vi fikk kort tid på oss til å ta stilling til dette, men jeg landet på ja, sier hun til Sykepleien.
– Og det standpunktet står jeg på.
To ting var viktige
I juli anbefalte Folkehelseinstituttet (FHI) å utvide koronavaksinasjonsprogrammet til også å omfatte 16- og 17-åringer (de som er født i 2004 og 2005).
Det er nå opp til regjeringen å ta stilling til dette.
Swang presiserer likevel at spørsmålet om å vaksinere unge er komplekst.
– Hvor nyttig er det å vaksinere, sett opp mot hva det koster? Det er det ikke et opplagt svar på, sier hun.
– Men sånn jeg ser det, er det ingen åpenbare grunner til å være mot, og flere grunner til å være for.
To aspekter var viktige for hennes beslutning.
– Unge er uten tvil de som har båret den tyngste byrden under pandemien. De må ikke forbigås nå, sier hun.
– De må oppleve at de også regnes med.
Det andre er at brukerorganisasjonene til unge i denne aldersgruppen var helt tydelige på at de ville ha tilbud om vaksine.
Ikke bekymret for bivirkninger
– Noe som har vært løftet frem av fagmiljøene, er faren for følgeskader av covid-19, sier hun.
– Noen kan få milde symptomer av virusinfeksjonen, men så rammes av følgesykdommer som kommer i etterkant. Men hvor alvorlig dette er, og hvor mange som kan rammes, har vi ikke kunnskap om i dag.
Hun peker også på at det er de unge som nå står for mye av smittespredningen, og at smittesporingen er voldsomt ressurskrevende.
– Vi har heller ikke klare svar på i hvor stor grad fullvaksinerte kan spre smitte videre.
– Er dere bekymret for mulige bivirkninger av vaksinen?
– Nei. Det er liten risiko for bivirkninger, det vet vi etter at det er satt millioner av vaksiner. Men det er en risiko med alle vaksiner og alt vi setter inn i kroppen. Derfor må vi bare gjøre det dersom vi mener det er nyttig. Er det ikke nyttig, bør vi heller la være.
Helsesykepleierne har altså landet på at nytten er større enn kostnaden når det gjelder unge mellom 16 og 18 år.
– Har du fått reaksjoner på standpunktet?
– Jeg har full backing fra sentralstyret og ellers bare positive tilbakemeldinger.
– Ser du noen utfordringer ved at vi eventuelt vaksinerer unge med antatt liten risiko for alvorlig sykdom, mens andre land knapt har tilgang til vaksiner?
– Det er et kinkig spørsmål som også ble løftet da vi var i møte med Folkehelseinstituttet, sier Swang.
– Men vi er del av et hele, og hva vi kan ta med oss av smitte ut i verden, er også et aspekt ved dette. Jeg tror heller ikke det er så enkelt at vi bare gir vaksinene vi har, til andre land. I sommer har vi sett økende vaksinemotstand i noen land, som har ført til at land ikke har fått brukt opp alle vaksinedosene. At vaksinene har kort holdbarhet og krever mye logistikk for å bli satt, er også momenter i dette. Dette er ikke så enkelt.
Vil ta avgjørelse snart
Det er regjeringen som skal avgjøre om unge i Norge mellom 16 og 18 år skal tilbys koronavaksine. Ifølge Bent Høie vil dette skje i august, og kommunene er bedt om å forberede seg på at dette blir neste gruppe ut.
Ifølge en meningsmåling fra Opinion sier 7 av 10 norske foreldre at de vil at barn under 18 år skal vaksineres mot covid-19.
Om unge mellom 12 og 15 skal tilbys vaksine, har helsesykepleierne ikke tatt stilling til.
– Men vi skal i møte med Folkehelseinstituttet neste uke, da får vi mer kunnskap, og da vil vi si hva vi mener om det, sier Ann Karin Swang.
Folkehelseinstituttet har varslet at de innen utgangen av september vil komme med en anbefaling om de mellom 12 og 15 skal tilbys koronavaksine.
0 Kommentarer