Dansk streik stanset – nå vil sykepleierne nekte overtid
Før helgen stanset det danske Folketinget streiken blant sykepleiere som hadde pågått siden juni.
Danske sykepleiere signaliserer at de ikke kommer til å jobbe overtid etter at streiken deres endte langt dårligere enn hva de håpet.
Før helgen ble det flertall i Folketinget om et hastevedtak som avsluttet streiken.
Dermed ligger det an til at konflikten løses i tråd med et meklingsforslag som sykepleierne tidligere har avvist. Det innebærer 5 prosents lønnsøkning over tre år.
Lønnsforslaget som ble lagt frem i juni, ble anbefalt godtatt av sykepleiernes forbund, Dansk Sygepleieråd. Men et flertall av medlemmene stemte nei. Dermed ble over 5000 sykepleiere tatt ut i streik.
Les mer om bakgrunnen for streiken og hva danske sykepleiere tjener her
Demotiverte sykepleiere
Fagorganisasjonen Dansk Sygeplejeråd er svært misfornøyd med at streiken stanses av Folketinget og melder at danske sykepleiere er skuffet og demotiverte av resultatet etter streiken.
– Det gjør meg sint at vi blir kalt helter, uunnværlige og ryggraden i helsevesenet, mens man samtidig ikke vil betale oss ordentlig, sier Marlene Freja Petersen.
Hun og kollegene vender mandag tilbake til Hvidovre Hospital etter ti uker med streik.
Tidligere i august mobiliserte sykepleierne til protester over hele Danmark.
Lørdag 14. august samlet rundt 3000 sykepleiere seg i sentrum av København.
Streiken dreide seg om at etterslepet i lønnen er på 15–20 prosent, ifølge Dansk Sygpleieråd. Det er den danske Tjenestemandsreformen fra 1969 som er årsaken. Selv 50 år etter reformen belønnes menn høyere enn kvinner.
Stort etterslep av operasjoner
Sykepleiere som har deltatt i behandlingen av koronapasienter, er ikke blitt tatt ut i streik.
Rundt 35 500 operasjoner er blitt utsatt som følge av streiken.
Ifølge professor i helseøkonomi ved Syddansk Universitet, Jes Søgaard, må det overtid til for å innhente alle de utsatte operasjonene og behandlingene. Uten overtid vil det ta 7,6 år å innhente etterslepet, ifølge Sundhetsstyrelsen.
Tror ikke de vil nekte overtid
Jes Søgaard tror sykepleierne får problemer med å nekte overtidsarbeid når de først er tilbake på jobb, ettersom mange da vil bli mest opptatt av pasientenes ve og vel.
– Det jeg er mest bekymret for, er ikke ett eller to år framover, men om ti til tolv år. Da tror jeg man må regne med at sykepleierne begynner å sive fra jobben fordi det er så hardt, og fordi de føler seg underbetalt, sier han.
– Og så vil vi om ti til tolv år stå med en kronisk mangel på sykepleiere, og det vil være meget problematisk, sier Søgaard.
Lettet pasientorganisasjon
Organisasjonen Danske Patienter er glad for at streiken avsluttes, og sier den har rammet en rekke ulike pasientgrupper.
0 Kommentarer