fbpx – Det avgjørende er at summen av smitteverntiltakene bidrar til å fortsatt beholde kontrollen Hopp til hovedinnhold

– Det avgjørende er at summen av smitteverntiltakene bidrar til å fortsatt beholde kontrollen

Pressekonferanse

– Det er ikke mulig stoppe smittebølgen vi har foran oss, men vi kan bremse toppen, sa helseminister Ingvild Kjerkol på kveldens pressekonferanse.

– Folkehelseinstituttet er tydelige på at smittetoppen ligger foran oss, sa statsminister Jonas Gahr Støre på pressekonferansen.

Regjeringen vil likevel slippe opp noe.

– Flere er vaksinerte, så selv om flere vil bli smittet, vet vi nå at færre vil bli alvorlig syke av omikron-viruset, sa Støre.

De prioriterer derfor å lette på tiltakene rettet mot barn og unge og på arbeidsplasser.

Les mer om tiltakene for barn og unge her.

I februar vil regjeringen komme med en ny vurdering av tiltakene.

– Sykefraværet vil øke

– Det er ikke mulig stoppe smittebølgen vi har foran oss, men vi kan bremse toppen, sa helseminister Ingvild Kjerkol på kveldens pressekonferanse.

Kjerkol var tydelig på at det er viktig at vi må unngå at for mange blir syke samtidig.

– Sykefraværet kommer til å øke. Nå er det viktig at alle planlegger for dette slik at arbeidslivet kan drive mest mulig normalt, sa Kjerkol.

Både hun og Støre var tydelig på at belastningen på helse- og omsorgstjenestene ikke må bli for stor. Munnbind, hjemmekontor og avstand er fremdeles regelen.

– Helsedirektoratet og FHI mener det er nødvendig å beholde de fleste tiltakene, men anbefaler noen lettelser. Det avgjørende er at summen av smitteverntiltakene bidrar til å fortsatt beholde kontrollen, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol.

Selvtesting skal erstatte TISK

Kjerkol informerte om at regjeringen endrer TISK-strategien for å lette belastningen på kommunehelsetjenesten.

– Vi legger blant annet om karantenereglene slik at testing kan erstatte karantene i større grad. Det blir fra nå av mer opp til den enkelte å drive egen smittesporing, sa Kjerkol. 

Du kan lese mer om de nye TISK-reglene og karantenereglene her.

De endringene som nå gjøres, gjelder nasjonalt. Kommunene har fortsatt mulighet til å innføre, eller videreføre, strengere tiltak lokalt.

NSF: – Klokt

NSFs forbundsleder, Lill Sverresdatter Larsen, sier det er klokt av regjeringen å gjøre lettelser i tiltakene ut fra samlede analyser av virus, smittetrykk og tiltak. Men hun skulle gjerne sett at kommunehelsetjenesten ble tilgede sett mer ressurser.

– Den «helsepakken» som Kjerkol lanserte i sin sykehustale gir bare sykehusene og byråkratiet mer ressurser, sier hun.

Larsen oppfordrer sykepleierne til å spørre sin leder om hvordan de bruker disse midlene før sykepleiere sier ja til neste overtidsvakt.

– Det er din helse det gjelder, og din årvåkenhet som er nødvendig for syke pasienter, sier Larsen.

– Sykepleierne har ikke et særskilt moralsk ansvar

Larsen er bekymret for at den økte smittebølgen vi står foran kan føre til at for mange sykepleiere og annet helsepersonell blir syke samtidig.

– Vi vet dette er sårbart, sier hun og legger til:

– Ikke gjør ansvaret for å redusere smitte og å sikre helsetjenestene til ditt. Ja, vi som resten av befolkningen tar forholdsregler. Men det er regjering og arbeidsgiver, nå to år ut i pandemien, som har ansvar for at helsetjenesten skal være rigget riktig. 

Hun mener sykepleiere ikke har noe særskilt moralsk ansvar kun fordi de er sykepleiere.

– Ta vare på egen helse og ta vare på din fritid. Det er tøffe tak, men du skal holde lengre enn dette i sykepleieryrket, sier hun.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse