Sørlandet sykehus må betale forelegg på 1 million kroner
Mandagens helsenyheter oppsummert. Saken oppdateres.
Statsadvokaten har omgjort Agder politidistrikts henleggelse og har ilagt Sørlandet sykehus et forelegg på én million kroner, skriver Fædrelandsvennen. (Publisert 14:32)
– Vi forstår begrunnelsen slik at Sørlandet sykehus får en reaksjon fordi våre overordnede systemer ikke har vært gode nok, sier administrerende direktør Nina Mevold til avisa.
Saken dreier seg om en lege som ikke hadde tilstrekkelig godkjenning for å gjennomføre operasjonene han utførte ved sykehuset i Flekkefjord. Da dette ble avdekket, ble han flyttet til Kristiansand, der han fikk fortsette å operere.
Sykehuset skal ha latt legen uten ortopedutdanning jobbe som ortopedisk overlege ved sykehuset i elleve år.
Sykehusdirektør Nina Mevold siteres i en pressemelding fra sykehuset på at det i denne saken pekes på systemet og ikke på enkeltpersoner. Hun opplyser at sykehuset har iverksatt et grundig arbeid for å kunne lære av de feil som er gjort.
Færre ble korona-sykmeldt forrige uke (Publisert 12:29)
Forrige uke hadde 40 700 personer legemeldt sykefravær i Norge. 11 200 av disse hadde koronarelaterte diagnoser, som er det laveste antallet så langt i år.
Det er foreløpige tall fra Nav som viser at 40 700 nye personer ble legemeldt med sykefravær i forrige uke. Det er 2700 færre enn uken før.
Tallene viser også at antall som er sykmeldt med koronarelaterte symptomer er lavt. I alt 11 200 personer ble sykmeldt med koronarelaterte diagnoser, en nedgang på 4800 fra uken før.
Nedgangen er på 30 prosent fra foregående uke.
– Stadig færre blir sykmeldt med koronarelaterte diagnoser, og antallet er nå på sitt laveste så langt i 2022. Samtidig ser vi en dobling i antall nye sykmeldte med influensa, til i underkant av 800 personer sist uke, sier arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte.
Naturlige antistoffer kan gi beskyttelse mot covid-19 (Publisert 09:34)
Et vanlig antistoff som finnes naturlig i kroppen, kan fungere som en innebygd beskyttelse mot koronaviruset, viser en ny studie fra Göteborgs universitet.
Lurer du på hvorfor du ikke har blitt smittet av koronaviruset ennå, tross at du har vært i nærheten av smittede? Svaret kan være at du har en bestemt type IgA-antistoffer. IgA står for Immunoglobin A.
Hva er det som gjør at noen personer ikke blir smittet av covid-19, til tross for at de jobber med pasienter som har sykdommen?
– Vi ville undersøke dels om det finnes friskfaktorer som beskytter mot covid-19, dels hvordan immunforsvaret hos friske ble oppbygd før vi fikk vaksiner, sier professor Christine Wennerås ved Göteborgs universitet.
Helsearbeidere slapp unna covid
Hun og kollegaen Kristina Eriksson står bak studien, som også viser at personer med luftveisallergier kan ha bedre naturlig beskyttelse mot viruset.
156 helsearbeidere ved fem legevakter i Göteborgsområdet deltok i studien, som fant sted i begynnelsen av pandemien da smittetallene var langt høyere i Sverige enn i Norge.
Felles for helsearbeiderne som ikke ble koronasyke, var at de hadde en type IgA-antistoffer som binder seg til viruset. Dermed hindrer de covid-19 fra å komme seg gjennom slimhinnen, og personen unngår å bli syk.
Andre antistoffer gir ikke beskyttelse
– Hver tiende person i studien hadde en innebygd beskyttelse i form av IgA-antistoffer som binder seg til viruset. Disse ti prosentene ble aldri smittet eller syke selv om de var uvaksinerte og jobbet med smittede personer, sier Wennerås.
Andre studier viser også at om lag en av ti har den bestemte typen IgA-antistoffer som beskytter mot covid-19-smitte.
Alle har IgA-antistoffer, det er en vanlig del av immunforsvaret. Det finnes imidlertid ulike typer IgA-antistoffer som binder seg til ulike typer virus og bakterier. Ellers består immunforsvaret av T-celler og IgG-antistoffer, som ikke synes å ha samme beskyttende effekt mot covid-19.
Allergikere er også beskyttet
Studien viser også at kvinner og personer med luftveisallergier har bedre naturlig beskyttelse mot covid-19.
– Allerede under svineinfluensaen i 2009 så man at personer med luftveisallergier synes å være bedre beskyttet mot virus. Men den beskyttelsen har ingenting med IgA-antistoffer å gjøre, forklarer Wennerås.
Der handler det isteden om at en lett betent luftveisslimhinne gjør det vanskeligere for koronaviruset og andre virus å ta seg inn i kroppen.
Studien er publisert i European Journal of Immunology.
Blodtype kan avgjøre
Fra starten av pandemien var det kjent at faktorer som røyking, alder og kroniske sykdommer kunne få stor innvirkning på hvor alvorlig syk man blir av covid-19. Allerede i juni 2020 oppdaget forskere dessuten at det var en sammenheng mellom blodtype og sannsynligheten for alvorlig sykdom.
Personer med blodtype 0 hadde 30 prosent mindre sjanse for å bli alvorlig syke, mens blodtypene A og AB hadde økt risiko. Dette er siden bekreftet av andre studier.
Korona defineres som vanlig influensa i Spania (Publisert 09:33)
Spania vil fra mandag av behandle koronainfeksjoner som vanlig influensa, det vil si at krav om både testing og hjemmekarantene fjernes.
Dette er de eneste smitteverntiltakene som har vært igjen i Spania de siste ukene.
Fra mandag vil alle som blir smittet og kun har milde symptomer, kunne opptre som om de er smittet av et vanlig influensavirus.
Kun de som anses å være spesielt utsatt, vil måtte følge tidligere pålegg om å teste seg og holde seg hjemme. Det gjelder alle over 60 år, gravide, personer med immunsvikt og også helsepersonell ettersom de jobber med mennesker som er sårbare for sykdommen.
Spania var spesielt hardt rammet da pandemien rammet Europa i 2020. Men nå er situasjonen betydelig bedre. Kun i 3,6 prosent av sykehussengene ligger det nå pasienter med covid-19.
0 Kommentarer