fbpx Sykepleiere betaler 2000 kroner i måneden for p-plass Hopp til hovedinnhold

Sykepleiere betaler 2000 kroner i måneden for p-plass

Bilde av sykepleier Malin Sæther foran Bergen legevakts parkering

Sykepleiere på legevakten i Bergen er fortvilet over kostnadsnivået på parkeringsplassene på jobben. – Jeg er redd folk vil slutte, sier Malin Sæther.

– Vi har snakket med arbeidsgiver om å få til ordninger, spesielt ved kvelds-, natt- og helgejobbing, forteller Malin Sæther. Hun er tillitsvalgt for Norsk Sykepleierforbund (NSF) ved Bergen legevakt.

– Jeg er redd for å miste kolleger på grunn av dette, sier hun.

Arbeidstidene på legevakten for kveldskift er 15.00 til 22.30 og på natt 22.20 til 07.35. 

Hun er tillitsvalgt for 95 ansatte, hun tror mange av dem bruker bil på jobb. Kanskje så mange som 50 stykker. 

De betaler 2000 kroner til de private eierne av parkeringsområdet. I tillegg kommer bomavgifter for mange.

Til sammenlikning må sykepleiere ved Haukeland sykehus betale 735 kroner i måneden for parkering, det inkluderer tilgang for ansatte på kvelds- og nattskift. De som bare jobber dag betaler 370 kroner i måneden for bilparkeringen.

Det var Bergensavisen [bak betalingsmur] som først omtale saken.

Har kommet med nye forslag

Parkeringsplassene eies av GC Rieber, en større eiendomsforvalter i Bergensområdet. Ifølge Bergensavisen eier de både helsehuset og parkeringene i området.

Se kommentarer fra eiendomsforvalteren GC Riebers direktør lenger ned i saken.

BIlde av Danmarksplass i Bergen

Direktøren i etat for helsetjenester ved Bergen helsehus, Nils-Petter Borge, er arbeidsgiver og den som har kontakt med CB Rieber, som altså drifter parkeringsplassene i området.

– Hva gjør kommunen for å finne løsninger på parkeringssaken ved legevakten?

– Vi har hatt et konstruktivt møte med GC Rieber etter oppslagene i media, og vi holder på å bearbeide forslagene som kom ut av det møtet, skriver Nils-Petter Borge til Sykepleien.

Etatsdirektøren har fri parkering

– Er det noen ansatte som har fri parkering i arbeidsavtalene sine?

– Ut fra tjenstlige behov kan det være at noen har dette i sin arbeidsavtale.

– Jeg har det, og bruker bilen i tjeneste de fleste dagene i uken. De som har parkeringsavtale jobber også andre steder enn på helsehuset, forteller Borge.

Han sier kommunen har forståelse for at fulltidsparkering er et betydelig innhogg i privatøkonomien.

– Vi forsøker sammen med huseier å finne løsninger som kan gjøre dette rimeligere for de ansatte, skriver han.

Etter hva Sykepleien erfarer er det snakk om fire ulike parkeringsløsninger som er lagt frem for kommunen fra GC Rieber. 

Parkeringen ble dyrere i år

Tor Instanes er administrerende direktør i GC Rieber. Han kan ikke gi Sykepleien innsyn i avtalen de har lagt frem for kommunen.

– Vi opplever at løsningene ofte ligger i et spleiselag mellom arbeidsgiver og medarbeider, skriver Instanes i en e-post til Sykepleien.

Han bekrefter at prisene for parkering i Solheimsviken har økt som følge av at prisene for parkering generelt i Bergen har økt.

– Dersom våre priser er lavere enn andre steder, merker vi at plassene fylles opp slik at det ikke er plass til korttidsparkering for besøkende verken til legevakten eller andre virksomheter i Solheimsviken, skriver han i en melding til BA.

Solheimsviken har parkeringssystem med skiltgjenkjenning av bilnummer ved inn og utkjøring. Bilnumrene knyttes til ulike avtaler.

Ikke plasser til alle

– Bergens parkeringsnorm gjør at det dessverre ikke er plass til alle som ønsker å kjøre bil til jobb.

Direktøren i GC Rieber mener at å sikre at det er plass til besøkende til legevakten, helsehuset, tannlegevakten, familievernkontoret, og alle andre leietakere i området må parkeringsavgiften holdes på et nivå som gjør at flest mulig velger kollektivtransport eller sykkel.

– Bybanen og øvrige kollektivtilbud er svært gode i området, mener Instanes.

NSF reagerer på avgiftsnivået

Nestleder Kai Øivind Brenden i Norsk Sykepleierforbund mener det er i arbeidsgivers interesse å tilrettelegge for billige, gode og trygge måter å komme seg til og fra jobb på. 

– Dette er spesielt viktig for rekrutteringen og å få folk til å stå i jobben, mener han.

Han trekker spesielt frem de som jobber turnus. Her må arbeidsgiver legge til rette for parkeringsplasser for de som ikke har alternativer til bilen.

– Dette er jo et dilemma også i de store byene, fordi våre medlemmer knapt har råd til å bosette seg nær arbeidsstedet og må bo utenfor bykjernen der boligene er billigere. Men reisen til jobb blir dyrere når avstanden øker. Ofte er kollektivtilbud lite tilfredsstillende på kveld, natt og helg.

– Reisen til jobb og parkering betyr mye for mange sykepleiere der ute, sier Brenden.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse