Sykepleierledere får 827.000 etter 14 års kamp for likelønn
Rundt 40 avdelingsledere med sykepleierbakgrunn i Porsgrunn syke- og hjemmetjeneste vil i år få likelønn.
Det er hovedtillitsvalgt i NSF Porsgrunn, Siri Sørli, og kollega Monica Hem, tidligere tillitsvalgt, nå avdelingsleder, som etter 14 års kamp kan innkassere en uvanlig seier. De kaller seg «verdens minste og beste forhandlingsutvalg».
– Vi har slitt ut tre rådmenn, to HR-sjefer og seks kommunesjefer, forteller Sørli.
Startet i 2009
Forhandlingene om likelønn for ledere i syke- og hjemmetjenesten startet i 2009.
– NSF-rådgiver Elin Nerdahl hjalp oss med å skrive saksfremstilling den gangen i 2009, da vi gikk til brudd i kapittel 3-forhandlingene, forteller Sørli.
Saken ble oversendt kretsmekleren, som er organisert i tingretten, som i en domsslutning sa at Porsgrunn kommune måtte sørge for likelønn på tvers av kvinnedominert og mannsdominert sektor.
Likelønn for virksomhetslederne ble gjennomført på tre år og ble ferdig i 2012.
Nå er avdelingslederne også i havn.
Avdelingsledere på sykehjem og i hjemmetjenester vil tjene det samme som avdelingsledere på samme nivå i organisasjonen i teknisk etat og i skolen.
– I år får lederne 7,5 prosent tillegg. Slik har det vært de tre siste årene. De har fått 60 000 årlig i tillegg.
Det betyr at de vil ha en lønn på 827 000 i året.
– Nå har vi oppnådd likelønn i kommunen, sier hun stolt.
Sørli presiserer at de fortsatt vil ha enkelte ledere som har mindre komplekse avdelinger å lede og derfor tjener mindre. De har også enkelte som tjener mer enn 827 000.
Går det utover vanlige sykepleieres lønn?
– Har det påvirket sykepleierlønningene at lederne har fått mer?
– Nei, sykepleierne må forholde seg til frontfagsmodellen. Det er det som holder lønningene deres nede. Det har vi ikke måttet gjøre her. Dette er rene lokale forhandlinger, mener Sørli.
– Har det påvirket lederlønningene i kommunene rundt dere?
– Jeg trodde det skulle det, men det har ikke skjedd. Det overrasker meg. Samtidig har for eksempel Skien en annen lederstruktur, med flere fagsjefer og enhetsledere, så det er litt vanskelig å sammenlikne, sier hun.
– Har dere problemer med å fylle ledige sykepleierstillinger i kommunen?
– Porsgrunn har som de fleste andre rekrutteringsutfordringer i forhold til sykepleiere. NSF har derfor forhandlet frem rekruttere-og-beholde-tillegg for både sykepleiere og spesialsykepleiere lokalt i Porsgrunn. Men hoveddelen av lønnsdannelsen for sykepleiere foregår som kjent sentralt og ikke lokalt. Der holder dessverre frontfagsmodellen oss nede, hvis det ikke bevilges egne midler for å rekruttere og beholde, sier Sørli.
Bra for rekrutteringen
Hun tror dette kan også være med å rekruttere vanlige sykepleiere, som ser at det å bli leder i Porsgrunn kan være en mulig karrierevei.
– Hva har dette kostet kommunen, og hvor har de hentet pengene fra?
– Arbeidsgiver har forstått sitt ansvar for likelønn og prioritert våre ledere, og de har funnet ekstra midler utenfor rammen til å sikre likelønn. Det står det stor respekt av, sier Sørli.
Forbundsleder i Norsk Sykepleierforbund (NSF), Lill Sverresdatter Larsen, mener dette er typisk likelønnsproblematikk. Sykepleiere med lederutdannelse og etterutdannelse belønnes ikke på samme måte som andre ledere i kommunene.
Anerkjennelse av sykepleiekompetanse
– Porsgrunn er en av de første kommunene som får til dette. Tromsø kommune har tidligere gjennomført en liknende lønnskamp, sier NSF-lederen.
– Dette handler først og fremst om en anerkjennelse av sykepleiekompetanse, både som ledere og som vanlige sykepleiere.
– Vi er superstolt av de tillitsvalgte i NSF Porsgrunn, Siri Sørli og Monica Hem, samt fylkeskontoret Vestfold og Telemark, sier Larsen.
0 Kommentarer