fbpx I dag kommer disse lovendringene Hopp til hovedinnhold

Disse lovendringene kommer 1. juli

Bildet viser en person som får en sprøyte i skulderen

Mandag 1. juli trer en rekke nye lover og regler i kraft. Blant annet innføres rasjonering av slankemedisin, forbud mot vape med smak og permanent rekvireringsrett for sykepleiere.

Vi er halvveis i 2024, og fra i dag trer en rekke nye lover og regler i kraft. Her er noe av det som skjer:

Rekvireringsrett gjøres permanent 

Frem til utgangen av juni 2024 hadde sykepleiere og farmasøyter midlertidig rett til å rekvirere vaksiner til koronavaksinasjonsprogrammet.

Ordringen ble innført for å unngå at mangel på helsepersonell med rett til å rekvirere vaksiner skulle begrense tilbudet om vaksinasjon. Den midlertidige rekvireringsretten gjøres til en permanent ordning fra 1. juli 2024.

Forsøksordning med primærhelseteam opphører

1. juli 2024 opphører forskriften om forsøksordning med primærhelseteam. Det innebærer også at de forskriftsbestemte rettighetene som ga sykepleiere rett til tilskudd og å kreve inn egenandeler og refusjon for arbeid i primærhelseteam, fjernes, skriver Dagens Medisin (bak betalingsmur).

Rasjonering av slankemedisin

Regjeringen innfører rasjonering av diabetesmedisinen Ozempic, som også i stor grad brukes i behandling av fedme.

Fra 1. juli 2024 må legene sende søknad til Helfo for at pasienten skal kunne få Ozempic på blå resept. Regjeringen har beregnet at staten sparer 730 millioner kroner på grepet.

Flere får støtte til tannlege

Fra 1. juli får alle i aldersgruppen 21–24 år samme tannlegetilbud som 19- og 20-åringene, som i dag får dekket mesteparten av regningen. Flere rusavhengige får også samme tilbud.

Billigere rullestoltaxi

Engangsavgiften fjernes for drosjer som er tilpasset til transport av rullestolbrukere. Dermed blir det billigere å kjøpe slike biler.

Forbud mot vape med smak

1. juli skulle det egentlig bli lov med salg av e-sigaretter i Norge. I den forbindelse innførte regjeringen et forbud mot smakstilsetninger i disse.

Dette betyr at man kun skulle kunne selge e-sigaretter med tobakkssmak. Dette forbudet skulle også gjelde for beholdere med smakstilsetninger uten nikotin.

Nå er imidlertid forbudet mot e-sigaretter blitt forlenget med ett år, så det er først i juli neste år at dette blir lovlig. Men forbudet mot smakstilsetninger trer i kraft allerede nå.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse