fbpx I Fjord kommune klarer de å følge planlagt turnus Hopp til hovedinnhold

I Fjord kommune klarer de å følge planlagt turnus

Bildet av tillitsvalgt Kathrine Helle Busengdal, htv Turid Engeseth Løvoll og tv Emma Gutsveen Ytterdal

I snitt fylles hver femte sykepleiervakt med ufaglærte eller står tomme. Ett unntak er Fjord kommune. 

Fjord kommune er en liten kommune i Møre og Romsdal med rundt 2500 innbyggere. Kommunen består av de to tidligere kommunene Stordal og Norddal. Fjord kommune er kanskje mest kjent for jordbær i Valldal, tidligere møbelproduksjon i Stordal og at kommunen ligger midt i turistruta mellom Geiranger og Trollstigen.

Får skryt

Hvert år kartlegger Norsk Sykepleierforbund avviket mellom planlagt turnus og faktisk bemanning i kommunenes helse- og omsorgstjeneste. På nasjonalt nivå, viser tallene at hver femte sykepleiervakt står tom, eller fylles med annen kompetanse. Fylkesleder i Møre og Romsdal vil derfor gi litt skryt til Fjord kommune.

– Sammenliknet med totalbildet for Møre og Romsdal er det en bragd i seg selv at Fjord kommune klarer å fylle turnusen med planlagt personell, sier fylkesleder Trine Bruseth Sevaldsen.

For andre år på rad er Fjord kommune best i klassen i fylkets kartlegging av planlagt og faktisk bemanning. Tallene viser at de faktisk har dekket opp så godt som alle vakter både i 2023 og 2024 med sykepleiere og helsefagarbeidere.

Stabil gjeng

Hovedtillitsvalgt i kommunen, Turid Løvoll, er glad for statistikken og håper den fortsetter.

– Hva har dere gjort?

– Vi har en stabil gjeng med lite turnover og lavt sykefravær. I tillegg er vi heldige og har to sykepleiere i «reserve». Én pensjonist, og en som jobber et annet sted, men som vi kan ringe dersom det oppstår fravær, sier Løvoll.

Hun trekker også frem at kommunen gjør det de kan for å tilrettelegge turnus og arbeidsoppgaver slik at de som ikke har full arbeidskapasitet kan jobbe litt.

Alle tilbys heltid

En annen viktig ting hun trekker frem, er at kommunen satser på heltid.

– Vi har kun noen få sykepleiere som jobber redusert etter eget ønske. Vi lyser ikke ut faste sykepleiestillinger under 100 prosent, sier hun.

Tallene for faktisk bemanning for helsefagarbeidere er også god.

– Men dette betyr ikke at vi ikke har utfordringer også her i Fjord kommune, sier Løvoll.

De merker konkurransen om å sikre seg helsepersonell fra nabokommuner og sykehuset i Ålesund.

– Det er åtte mil til Ålesund og sju mil til sykehuset, så det er ingen «amerikareise» for sykepleiere og helsefagarbeider å finne alternativer om de ikke er fornøyd med arbeidsbetingelsene i vår kommune, sier hun.

«Alle» får ti års ansiennitet

– Har dere innført noen spesielle lokketilbud for å sikre dere nok sykepleiere?

Alle sykepleiere som begynner hos oss får blir automatisk satt inn i lønnsrammen for ti års ansiennitet. Vi har også løftet dem som har 16 års ansiennitet i de lokale forhandlingene, sier hun.

Nå håper Løvoll at trenden fortsetter.

– Vi krysser fingrene og håper vi ikke får noen langvarige sykmeldinger. Det kan jo skje, sier hun.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse