fbpx Helseministeren med strakstiltak for å redusere overdosedødsfall i sommer Hopp til hovedinnhold

Helseministeren med strakstiltak for å redusere overdosedødsfall i sommer

Bildet viser helseminister Jan Christian Vestre

I 2023 døde totalt 363 mennesker av overdose i Norge. Helseministeren kommer nå med tre tiltak for å stoppe dødsfallene.

– Det er alt for høye overdosedødsfall. Vi må tilbake til 2001 for å finne tilsvarende tall, sier helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre (Ap) i en pressemelding.

Varsler rusreform

Vestre sier det kommer en større rusreform fra regjeringen, men lanserer nå tre strakstiltak han håper vil bidra til færre overdosedødsfall i sommer:

  • gi lavterskeltilbud i flere byer mulighet til å søke på en ny tilskuddsordning
  • tilby nalokson til pasienter på vanedannende legemidler
  • sørge for at motgiften nalokson mot overdose er tilgjengelig

– Fremoverlent

– Vi synes det er flott at det settes inn strakstiltak rettet mot overdoser i sommer, og vi opplever statsråden som fremoverlent når han nå tar hastegrep, sier spesialsykepleier Christina Livgard. Hun er styremedlem i NSF-SPoR, faggruppen i Norsk Sykepleierforbund som jobber med psykisk helse, rus og avhengighet.

Livgard sier trenden med overdosedødsfall har vært økende siden 2013, også internasjonalt. Hun kaller det en varslet krise.

– Vi er engstelige for fremtiden og trenger både at reformen på rusfeltet kommer på plass, og at den lever opp til forventningene, sier Livgard.

Også i juni satte helseministeren inn strakstiltak for å forhindre overdosedødsfall. Da var tiltakene som ble presentert, at Helsedirektoratet skal iverksette en handlingsplan mot overdoser, etablere en ny metode for å overvåke rusmiddelbruk og styrke behandlingstilbudet til de pasientene som trenger det mest.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse