fbpx Kongsberg til topps på kommunebarometeret Hopp til hovedinnhold

Kongsberg til topps på kommunebarometeret

bildet viser Line Spiten

Kongsberg kommune topper årets kommunebarometer for andre gang på kort tid. – Vi har en suksessformel, sier kommunens ordfører, Line Spiten, som også er sykepleier.

– Dette er helt fantastisk, nå ble jeg veldig stolt, sier ordfører og sykepleier Line Spiten (H) i Kongsberg til Kommunal rapport når hun får høre at Kongsberg er vinneren av årets Kommunebarometer.

Kommunebarometeret regnes som den største objektive rangeringen blant kommuner. Kongsberg har vært rangert høyt oppe de siste årene, og vant også i 2021.

Fakta
Kommunebarometeret
  • Kommunebarometeret er en sammenligning av landets kommuner, basert på til sammen 157 nøkkeltall innen 12 ulike sektorer. 
  • Hensikten er å gi beslutningstakere en lettfattelig og tilgjengelig oversikt over hvordan kommunen driver. 
  • Resultatet er ikke perfekt, men gir en indikator, mulighet til å stille spørsmål, og ikke minst lære av de beste.
  • Tallene er i hovedsak hentet fra Statistisk sentralbyrås Kostra-database, tall for 2023. Det er i tillegg hentet statistikk fra kilder som Utdanningsdirektoratet, Helsedirektoratet, Folkehelseinstituttet og Norsk kulturindeks fra Telemarksforsking.

Kilde: Kommunal rapport

Har økt antall ansatte med fagutdanning

– Det er spesielt gledelig at vi stiger på helse og pleie- og omsorgsbarometeret, sier Line Spiten på telefon til Sykepleien.

– Har dere gjort noen spesielle grep innen helse og pleie og omsorg for å få det til?

– Vi har jobbet systematisk gjennom mange år og har de siste årene økt antall ansatte med fagutdanning.

– Har dere rekruttert dem utenfra eller utdannet dem som allerede jobber hos dere?

– Begge deler. Gjennom Tørn-prosjektet har vi gått systematisk til verks og sett nærmere på oppgavedeling og kompetanseheving.

Spiten nevner også at de har bygd nye omsorgsboliger som nylig åpnet. Videre forsøker de ulike organiseringsformer. Sykehjemmet i Hvittingfoss som Sykepleien har skrevet om før, er blant annet kjent for å klare seg uten vikarer i sommerferien. 

Suksessformelen

Kommunedirektør Per Morstad sier til Kommunal rapport at kommunen har en suksessformel med dedikerte og dyktige ansatte som jobber systematisk og godt i alle sektorene over tid.

– Ja, jeg er enig i at vi har en suksessformel. Den handler også om at de ansatte evner og ønsker å tenke nytt. Og at vi innser at man må jobbe langsiktig og at det tar tid å endre, sier ordfører Spiten.

I kommunebarometeret er helse en egen bolk med 14 nøkkeltall, mens pleie og omsorg har 20 nøkkeltall.

– Sistnevnte ser eksempelvis på ansatte med fagutdanning, antall plasser med skjermet enhet, antall trygghetsalarmer og andel som har enerom. Hos oss har 99 prosent moderne enerom, forteller Spiten.

Dårlig økonomi

Kongsberg kommune skiller seg positivt ut på de fleste områdene, og innen barometerets tyngst veiende sektorer gjør kommunen det spesielt bra. I grunnskole kommer kommunen på en sterk 16. plass, og i pleie og omsorg lander Kongsberg på 46. plass.

Unntaket er økonomi, der kommunen rangeres på en 241. plass. Kommunen står midt oppi en omstillingsprosess.

– For å opprettholde de gode tjenestene vi leverer, må vi omstille oss. Jeg er trygg på at vi skal komme oss gjennom denne prosessen og fortsatt levere tjenester av høy kvalitet, sier ordføreren.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse