fbpx HRW: Israel torturerer palestinske helsearbeidere Hopp til hovedinnhold

HRW: Israel torturerer palestinske helsearbeidere

Israel har siden oktober tatt en rekke palestinske helsearbeidere til fange, og rapportene om tortur og annen mishandling er mange, ifølge Human Rights Watch.

Menneskerettsorganisasjonen har intervjuet åtte palestinske leger, sykepleiere og andre helsearbeidere som har sittet i israelsk fangenskap.

De forteller om tortur og andre former for fysisk og psykisk mishandling, voldtekter og andre seksuelle overgrep, og flere anklager også de israelske fangevokterne for å ha nektet dem medisinsk behandling.

– Torturen og annen mishandling av leger, sykepleiere og ambulansepersonell må etterforskes og straffeforfølges på grundig vis, også av Den internasjonale straffedomstolen (ICC), sier Balkees Jarrah, som leder Human Rights Watchs virksomhet i Midtøsten.

Ingen forklaring

Noen av helsearbeiderne HRW har intervjuet, satt i fangenskap i seks måneder, andre i sju dager.

Seks av dem ble tatt til fange da israelske soldater stormet sykehus i Gaza der de jobbet, for deretter å bli transportert til fangeleirer i Israel.

Ingen av helsearbeiderne fikk noen forklaring på hvorfor de ble tatt til fange.

HRW har bedt det israelske fengselsvesenet om en kommentar til opplysningene om mishandling av helsearbeidere, men har ikke fått noe svar.

Systematisk

Den norskstøttede israelske menneskerettsorganisasjonen B'Tselem anklager også i en ny rapport Israel for systematisk tortur av palestinske fanger.

Det samme gjorde FNs høykommissær for menneskerettigheter Volker Türk i forrige måned.

– Vitnesbyrd samlet inn av mitt kontor og andre organisasjoner indikerer en rekke forferdelige handlinger, blant annet vanntortur og tilfeller der hunder har blitt sluppet løs mot fanger, sa Türk.

Israelske myndigheter kaller anklagene grunnløse og fastholder at fangenes grunnleggende rettigheter blir oppfylt.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse