Bør sykepleierstudenter få lønn under praksis?
Når studenter må gå dagvakter i praksis og kveldsvakter på deltidsjobben samme dag, er det noe som er feil. Men løsningen er nok ikke å tilby lønnet praksis.
Norsk studentorganisasjons studentbudsjett beregner et underskudd på 6634 kroner per måned for studenter i studieåret 2024/2025. Dette er med på å understreke at studenter må jobbe ved siden av studiene for å få økonomien til å gå rundt.
Mer studiestøtte
Det å studere er noe man gjør fulltid, og det er noe blant annet sykepleierstudenter kjenner ekstra på. Spesielt i lange praksisperioder som utgjør 50 prosent av studiet.
Hvordan praksisperioder er lagt opp ved de ulike studiestedene i Norge varier, men felles er at studenter skal gå i høye prosentstillinger over lengre tid, holde seg faglig oppdatert, skrive oppgaver og gjerne forberede seg til neste eksamen. Alt dette ved siden av å måtte jobbe for å få hverdagen til å gå opp.
Når studenter må gå dagvakter i praksis og kveldsvakter på deltidsjobben samme dag, er det noe som er feil. Og hva gjør man når man blir tildelt praksisplass langt unna studiestedet og ikke kan ta en vakt på deltidsjobben? Vi trenger en økt studiestøtte, men selv hvis den knyttes til 1,5G, viser studentbudsjettet til NSO at studenter går i underskudd.
Søknadsbaserte tilleggsstipend
For å kunne motvirke dette underskuddet er nok ikke løsningen å tilby lønnet praksis. Når studenter får lønn for de oppgavene som utføres i praksis, kan man også se på praksisperioden som en jobb. Det er den ikke. Praksisinstitusjonene er en arbeidsplass, men ikke for studentene. Praksis er en læringsarena på samme måte som forelesningssalen og simuleringslabben er en læringsarena.
Det mest hensiktsmessige vil derfor være å tilby søknadsbaserte tilleggsstipend under praksisperioder. Spesielt så lenge studiestøtten legger opp til et økonomisk underskudd og studenter i praksis ikke har mulighet til å jobbe for å få hverdagen til å gå opp.
Innlegget ble først publisert i Khrono.
3 Kommentarer
Ann
,Veldig enig og støtte i saken. Selv jeg går på siste året i sykepleierutdanning, og har tre praksis i løpet av dette året. Likevel, fikk jeg innvilget mindre stipend og lån i år fordi «har nådd maksimalt tilleggslån». Også har man jo familie, barn, regninger osv. Det er vanskelig for å få hjulene til å gå når man har nesten kun praksis og mindre penger. Noen må få tak i saken og kjempe for studentsrettighet!
Camilla C. Lunde
,Jeg er helt enig i at det burde vært noen form for betaling mens man er student. Dette kan hjelpe til med rekrutering inn i yrket vårt. Man kan komme i dilemmaet at man må velge å ha fravær fra praksis for å gå i lønnet vakt.
Jeg er helt enig i at det burde vært noen form for betaling mens man er student.