fbpx Først i Norge med «Min jordmor»-prosjekt Hopp til hovedinnhold

Først i Norge med «Min jordmor»-prosjekt

Som de første i Norge skal Drammen sykehus og kommunen starte opp pilotprosjektet «Min Jordmor». Nå trenger de åtte jordmødre til prosjektet.

Prosjektet går ut på at kommunen og sykehuset samarbeider om en omsorgsmodell for de gravide. De følges opp av et team med jordmødre gjennom svangerskap, fødsel og barseltid, ifølge hjemmesidene til sykehuset.

Stabilitet og trygghet hele veien

Det betyr at under svangerskapskontroller på helsestasjonen, under fødsel på sykehuset og barseltiden på sykehus og hjemme, har den gravide og familien et team på fire personer å forholde seg til.

Det skal sørge for kontinuitet i alle fasene og gi en økt følelsesmessig trygghet for kvinnene.

Min jordmor vil oppleves som intimt og trygt. 
Jeanette Sloth Hybjerg, avdelingsleder og jordmor

– Parene vil bli kjent med de ulike jordmødrene og dermed møte på mer stabilitet som igjen bygger tillit. Dette er med på å fremme forutsigbarheten i svangerskap, fødsel og barseltid og dermed sikre at parene har en bedre opplevelse, sier Jeanette Sloth Hybjerg, avdelingsleder helsefremmende tjenester 0–100 i Drammen kommune.

Kommunen og sykehuset lyser ut åtte nye stillinger til prosjektet. Jordmormangelen gjør at en av ambisjonene med prosjektet er å bidra til mer attraktive arbeidsmetoder for å både rekruttere og beholde jordmødrene i yrket.

Ansvar for 150 gravide

To av de åtte vil være ansatt i kommunen og seks på sykehuset. Det skal opprettes to «Min jordmor»-team. Hvert team får ansvar for rundt 150 gravide.

– Jordmødrene vil jobbe i team sammen med tre andre jordmødre. De vil veksle på å ha beredskapsvakter for fødsler, dager på helsestasjonen, samt ansvar for barselbesøk hjemme, forklarer Marte Berger-Nortvedt, seksjonsleder ved fødeavdelingen på Drammen sykehus.

– De gravide vil ha en primærjordmor, men vil også møte de andre jordmødrene i løpet av svangerskapet, sier Berger-Nortvedt.

«Min jordmor» (Caseload midwifery) er en kjent og godt utprøvd metode. I land som New Zealand, Danmark, Sverige, Australia og Storbritannia er dette en metode som har vært praktisert i mange år.

Alle gravide kan søke om å være en del av «Min jordmor»-prosjektet når det har startet opp i begynnelsen av 2025.

Fakta
«Min jordmor»
  • «Min jordmor» (på engelsk: Caseload midwifery) er en kjent og godt utprøvd metode i en rekke år, blant annet i land som New Zealand, Australia og Storbritannia. 
  • «Min Jordmor»-prosjektet i Drammen har sett mest til erfaringer gjort i Sverige og Karolinska sykehuset i Stockholm. Der har de drevet prosjektet «Min Barnmorska» siden 2017. Prosjektet er nå en permanent og viktig del av deres tilbud til gravide. 
  • Danmark har lang erfaring med Caseload midwifery. En studie viser at jordmødre som jobber i en slik modell har lavere forekomst av utbrenthet og viser økt tilfredshet i sitt arbeid.

Kilde: Drammen sykehus

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse