fbpx Vil ha nasjonale krav for arbeidstøy for alle som jobber utendørs Hopp til hovedinnhold

Vil ha nasjonale krav for arbeidstøy for alle som jobber utendørs

bildet viser HTV Kristine Sanner

Hurdal kommune kom på jumboplass da Romerikes Blad undersøkte hvor mye arbeidstøy hjemmetjenesten får dekket i 12 kommuner i regionen. – Trist, sier hovedtillitsvalgt for NSF.

29. august hadde Romerikes Blad en gjennomgang av 12 romerikskommuner og så nærmere på hvor mye arbeidstøy hjemmetjenesten dekker. 

Det varierte stort.

Får kun kittel og bukse i Hurdal

Mens Lørenskog kommune har ulike jakker, lue og sko-godtgjørelse, tilbyr Hurdal kommune kun kittel og bukse.

– Det er trist at vi kommer dårligst ut, sier hovedtillitsvalgt for Norsk Sykepleierforbund (NSF) i Hurdal, Kristine Sanner.

Men hun har et lønnlig håp om rask bedring:

– NSF, Fagforbundet og Utdanningsforbundet samarbeidet og sendte inn et krav på seinsommeren i fjor om å få dekket tilpasset arbeidstøy, blant annet fleecejakker, skalljakker, ullundertøy og skotøy. Vi har vært i et par møter om dette og en avtale skal være i havn i september. Men vi vet ikke hva den ender på ennå, sier hun.

– Møter dere forståelse fra kommunen?

– Ja, men det tar tid å få avtalen på plass uten at jeg vet helt hvorfor, sier Sanner.

– Det er ikke noe stas

HR-leder i kommunen, Bjørn-Terje Mellesdal bekrefter at avtalen skal være på plass i september, og da skal den gjelde for alle avdelinger med behov for arbeidstøy.

Men han kan ikke si noe om hva avtalen vil inneholde. Kommunen må først se på avtalene han har innhentet fra nabokommunene, samt hvilke lokale variasjoner det eventuelt eksisterer ute på arbeidsplassene rundt rammeavtalen.

– Hva synes du om at Hurdal innehar jumboplass for hjemmetjenesten sin del?

– Det er ikke noe stas. Men i avisen sto bare det som er i rammeavtalen. Ute på de ulike arbeidsplassene kan det være ulik praksis med innkjøp av arbeidstøy uten at det er en formell avtale på det, sier Mellesdal.

– Mange reagerer på at ansatte i brannvesen og teknisk etat har mye mer arbeidstøy dekket fra arbeidsgiver?

– Disse etatene har flere yrkesgrupper som har nasjonale krav til arbeidstøy, da må kommunen følge de kravene, forklarer Mellesdal.

– Bør være likt

Hovedtillitsvalgt Sanner synes at alle som jobber utendørs bør ha nasjonale krav slik at det blir likt over hele landet.

– Det bør være lik praksis vedrørende arbeidstøy mellom yrkesgrupper som har jobb utendørs og de ansatte i brannvesen og teknisk etat. Det er også viktig for likestillingen, sier hun og tenker på at brannvesen og teknisk etat har mer mannsdominerte yrkesgrupper enn helse-, omsorgs- og undervisningssektoren.

Hun peker også på de kalde vintrene med mye snø som er vanlig i Hurdal:

– Da er det viktig at ansatte i hjemmetjenesten får fullverdig arbeidsantrekk tilpasset årstid og arbeidsoppgaver.

Smittevern

I Romerikes Blad sier hovedtillitsvalgt for NSF i Lillestrøm, Jana Hoffmann, at det er to grunner til at de ansatte bør få mer arbeidstøy:

Det ene er smittehensyn. De private klærne vaskes hjemme og ikke like ofte som arbeidstøyet som vaskes av kommunen. Helsepersonellet i hjemmetjenesten møter brukere i ulike livssituasjoner og er i kontakt med kroppsvæsker. Det andre er likestillingsaspektet.

– Jeg forstår at det er knallharde prioriteringer i kommunene, og det har dessverre ikke kommet høyt nok opp til at det har blitt nasjonale standarder. Vi må kjempe videre, sier Hoffmann til lokalavisen.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse