fbpx Svensk studie bekrefter norske forhold: Dette motiverer erfarne sykepleiere til å bli i jobben Hopp til hovedinnhold

Svensk studie bekrefter norske forhold: Dette motiverer erfarne sykepleiere til å bli i jobben

Bildet viser to sykepleiere i dialog på en operasjonsstue.

Svenske forskere har funnet ut hva arbeidsgivere bør gjøre for å motivere erfarne sykepleiere til å bli i jobben. Funnene bekrefter NSF-rapport fra 2023.

Ikke overraskende handler det om turnus, lønn, arbeidsbelastning og kompetanseutvikling.

– Det er bra at det forskes på dette viktige temaet. Funnene stemmer med det vi vet om norske forhold, sier Lill Sverresdatter Larsen, forbundsleder i Norsk Sykepleierforbund.

De svenske forskernes konklusjon om hva som kreves for å beholde erfarne sykepleiere, er: 

  • rimelig arbeidsbelastning
  • medvirkning
  • riktig bruk av deres kompetanse
  • støtte fra ledere
  • å få jobbe i kompetente team
  • utviklingsmuligheter
  • rettferdig lønn

– Alt henger sammen og er veldig tydelig. Hvis man ikke har innflytelse over arbeidstiden, arbeidsplanen, ikke har muligheter til å påvirke og ikke føler at man får anerkjennelse i form av rettferdig lønn og verdsettelse, da vil man slutte. Men hvis man snur på det, er det de samme tingene som motiverer sykepleiere til å bli værende, sier Anna Hörberg til Vårdfokus, som omtalte forskningsartikkelen først.

Hörberg er en av flere forfattere bak forskningsartikkelen og har lang erfaring som sykepleier på ambulanse.

Forskerne fant fem ting arbeidsgivere bør se nærmere på:

Organisasjonen

Sykepleiere føler seg motivert når det finnes tydelige mål, innflytelse over rutiner og arbeidsplaner samt ansvarlige ledere som har kontroll over arbeidsbelastning og bemanning. 

De som vurderte å slutte, påpekte at de ikke hadde innflytelse på arbeidsplaner, at arbeidstiden gikk utover privatlivet, og at bemanningen var utilstrekkelig. 

For de som hadde sluttet, var årsakene at det ble umulig å kombinere arbeid og privatliv, dårlig ledelse og for høy arbeidsbelastning.

Arbeidsoppgaver

Motiverende faktorer var muligheten til å yte god pleie, ta ansvar og kontinuerlig utvikle seg. 

De som vurderte å slutte, nevnte manglende pasientsikkerhet, at pleien gikk på tvers av deres verdier og manglende muligheter for personlig og profesjonell utvikling. 

De som hadde valgt å slutte, pekte på etisk stress, dårlig utnyttelse av deres kompetanse, og at pleieoppgaver hadde forsvunnet fra sykepleierarbeidet.

Arbeidsrelasjoner

Velfungerende teamarbeid med kompetente kolleger var motiverende, mens de som vurderte å slutte eller hadde sluttet, viste til mangel på teamarbeid, frustrasjon med kolleger og hierarkiske strukturer.

Anerkjennelse

Motiverende faktorer var rettferdig lønn og lønnsutvikling samt anerkjennelse fra ledere og kolleger. 

De som vurderte å slutte eller hadde sluttet, sa de følte det motsatte.

Helse

De som følte seg motivert, nevnte ikke helse, mens de som vurderte å slutte eller hadde sluttet, oppga at de var emosjonelt utmattet, hadde søvnproblemer eller dårlig helse på grunn av stress.

Jeg oppfordrer politikere og beslutningstakere til å ta vare på de erfarne sykepleierne, for de ønsker virkelig å bli værende. Men mange har nådd grensen for hva de orker.
Anna Hörberg, lektor og forsker ved Høyskolen i Dalarna

Forskningen baseres på en studie som siden 2017 har intervjuet svenske sykepleiere 11 til 15 år etter at de var ferdigutdannet. Totalt deltok 2474 sykepleiere.

Den første undersøkelsen i 2010 viste at 30 prosent av de nyutdannede sykepleierne hadde symptomer på utbrenthet. Tolv av dem hadde kraftige symptomer de første årene i yrket.

Oppfølgingen 11 til 15 år etter viste følgende:

  • Mer enn halvparten hadde utdannet seg til spesialistsykepleiere eller jordmødre. 
  • Regionene (fylket) var den vanligste arbeidsgiveren, men én av ti jobbet i et bemanningsbyrå. 
  • Litt over halvparten var fornøyd med arbeidstidene sine. 
  • Nesten halvparten vurderte kvaliteten på helsetjenestene som bra. 
  • Mer enn halvparten mente at bemanningen ikke var i samsvar med pasientenes behov for pleie. 
  • 20 prosent tenkte ofte på å slutte, og 6 prosent ønsket å forlate yrket så snart som mulig.

Av deltakerne var 90 prosent kvinner, og 44 prosent var yngre enn 39 år gamle.

Nyutdannede og mentorer

Norsk Sykepleierforbund la frem kunnskapsoppsummeringen «rekruttere og beholde sykepleiere i distriktskommuner» i februar i fjor. Den ble levert av Nasjonalt senter for distriktsmedisin.

Kunnskapsoppsummeringen pekte på mange av de samme kjente faktorene for å beholde sykepleiere i yrket sitt som den svenske studien viser. Blant annet overgang-til-praksis-ordninger. 

– Det handler nettopp om at nyutdannede sykepleiere i sin første jobb følges opp av mentorer: erfarne sykepleiere med veiledningskompetanse. Ofte er det også et faglig program, om for eksempel kliniske og andre utfordringer som sykepleiere kan møte i distriktene. Så her er det bare å igangsette tiltak som beskrevet, sier NSF-leder Lill Sverresdatter Larsen.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse