fbpx Det er etisk å vaksinere seg! Hopp til hovedinnhold

Det er etisk å vaksinere seg!

Nå er vi alle på valg om vi skal vaksineres mot svineinfluensaen.  Dette valget handler ikke bare om troverdig informasjon fra helsemyndighetenes side, men om min og din moralske praksis.

Helsemyndighetene ønsker at flest mulig skal vaksinere seg for å minske den bølgen av svineinfluensa de forventer kommer. Saken kan i ytterste konsekvens berøre hele befolkningen.

I Norge er det ingen som tvinges til vaksine, men vi blir vitne til både sunn og usunn skepsis i de mange samtaler om tema. Jeg etterlyser kunnskapsbaserte argumenter og tydeligere reflektert etikk i samtalene. Dette bør jo være avgjørende for velbegrunnede valg.


Hva med oss sykepleiere, har vi et normativt medansvar i denne saken?

I sykepleiens grunnlag heter det:           

Grunnlaget for all sykepleie skal være respekten for det enkelte menneskets liv og iboende verdighet. Sykepleie skal baseres på barmhjertighet, omsorg og respekt for grunnleggende menneskerettigheter og være kunnskapsbasert.

 

Den etiske fordring ligger alltid i relasjonen til den eller de andre. Det er hensynet til de mest sårbare og deres verdiget som må gi de avgjørende argumenter for moralsk praksis. Som helsepersonell har vi et normativt ansvar for å fremme helse og lindre lidelse.

 

Hva med sykepleieres profesjonelle ansvar i forhold til det å sette oss inn i faglige anbefalinger?

I våre yrkesetiske retningslinjer står det for eksempel:

Sykepleieren har et faglig, etisk og personlig ansvar for egne handlinger og vurderinger i utøvelsen av sykepleie, og setter seg inn i det lovverk som regulerer tjenesten.

Sykepleieren ivaretar pasientens verdighet, rettigheter og sikkerhet ved bruk av ny teknologi og vitenskapelige framskritt.

Sykepleieren har ansvar for en sykepleiepraksis som lindrer lidelse........

Sykepleieren holder seg oppdatert om forskning, utvikling og dokumentert praksis innen eget funksjonsområde.

Sykepleieren bidrar til verdibevissthet, fagutvikling og forskning, og til at ny kunnskap innarbeides og anvendes i praksis.


YER legger stor vekt på at vi som helsepersonell ikke bare "synser" og baserer våre valg på rykter, men på faglig gode argumenter. WHO - verdens helseorganisasjon, Statens legemiddelverk som godkjenner medisiner i Norge har gått god for denne vaksinen. Dette er folk som er de mest kompetente innen dette området og vi bør vel gi tillit til at når de anbefaler en vaksine så er den å stole på.

Pandemrix, som er svineinfluensavaksinen, inneholder to virkestoff det har vært diskusjon om; Tiormesal som er et konserveringsmiddel inneholder 2.5 µg kvikksølv, fordi vaksinen er i flerdoseforpakning. Dette er faktisk en mindre dose kvikksølv enn det vi får i oss ved en vanlig laksemiddag. I tillegg inneholder vaksinen Skvalen, den utvinnes av fiskeolje og er et stoff som sparer antigenmengde i vaksinen. Dette stoffet kan gi ømhet og hevelse ved innstikksstedet.  


Hva om noen pasienter blir smittet av svineinfluensa fordi helsepersonell som tar hånd om dem ikke har vaksinert seg?

Våre Nasjonale helsemyndigheter; Helsedirektoratet og Folkehelsesinstituttet anbefaler sterkt at helsepersonell som arbeider med sårbare pasienter anbefales vaksine, for ikke å påføre pasienter unødvendig smitte når de er innlagt i sykehus. I tillegg ønsker man ikke at kompetent helsepersonell skal bli så utslått av svineinfluensa. Det kan medføre at vi ikke klarer å opprettholde liv og helse i en periode der mange blir syke, slik man kan bli under en verdensomspennende pandemi.

Myndighetene tenker seg at den første lille svineinfluensabølgen har vært, det blir stille en periode, før neste store bølge er underveis. Vi ser begynnelsen til denne nå, ved at flere prøver er positive på de mikrobiologiske laboratoriene og flere er borte fra skolen i disse dager. Det tyder på en spredning av influensasmitte i miljøene.


Har vi som helsepersonell noe ansvar for å holde pandemien på så lavt nivå som mulig ved å vaksinere oss?

I YER pkt 6 står det:

Sykepleieren deltar aktivt i den offentlige debatt og bidrar til at faglige og etiske normer legges til grunn for sosial- og helsepolitiske beslutninger.

Sykepleieren holder seg orientert om den sosial- og helsepolitiske utviklingen både lokalt, nasjonalt og globalt.

 

Sykepleieren bidrar til prioriteringer som tilgodeser pasienter med størst behov for sykepleie.

Myndigheten mener vi står foran en stor influensabølge. En stor andel av befolkningen må få immunitet mot denne influensatypen. Fordi dette er en ny influensatype, der en stor andel av befolkningen ikke har immunitet, vil det gjør at flere blir syke denne gangen, enn det som faktisk er normalt ved årlig sesonginfluensa. Immunitet får vi enten ved å gjennomgå sykdom eller ved å vaksinere oss. Om antall vaksinerte er få, vil det si at flere blir syke enn det som faktisk er nødvendig.  Influensabølgen blir større enn det den hadde behøvd å være.


Har vi som helsepersonell noe ansvar for at smitte kan spres til mennesker som får alvorlige symptomer av svineinfluensa?

Vi ser at totaldødeligheten ved denne influensaen ikke er høyere enn ved vanlig sesonginfluensa. Men en stor del av de som dør er unge mennesker uten risikofaktorer. På forhånd vil vi ikke vite hvem disse er.

 

Mulige råd:

 

Det er viktig å poengtere at ingen skal tvinges til vaksinering i Norge. Det er svært viktig at man blir møtt på sin skepsis og at begrunnelsene for denne blir tatt på alvor. Det er imidlertid viktig å forstå et vi står overfor en helsefaglige og etisk utfordring er som verken overordnede helsemyndigheter eller andre har erfaringskompetanse til å håndtere optimalt. Det er også mange grunner til å være takknemlige for at vi bor i en kant av verden der vaksinering er gjort mulig . Hvem skulle vinne hva på at vi takker nei til dette tilbudet?

 

Jeg foreslår følgende spørsmål til refleksjon i sykepleiekulturer :

  • Hva er mine viktigste etiske argumenter for å la være å vaksinere meg?
  • Hva tenker jeg som sykepleier/ helsearbeider om mitt etiske ansvar for å unngå å være smittebærer overfor sårbare andre?
  • Hva tenker jeg som helsearbeider om mitt moralsk medansvar for å begrense en mulig pandemi ?
  • Har jeg som helsearbeider et etisk ansvar for å sette meg selv i stand til å kunne hjelpe de som rammes?
  • Hva tenker jeg om min forbildefunksjon som helsearbeider når det gjelder å bli vaksinert?

 

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse