fbpx Sykepleiere er ikke late Hopp til hovedinnhold

Sykepleiere er ikke late

”Sykepleie en kamp om profesjon eller bare et skrik fra late sykepleiere som ikke gidder å ta dritt jobben?”

Ofte får jeg høre av andre yrkesgrupper at sykepleierne ikke har så mye å gjøre. De ser på listene som er satt opp og teller pasienter når de uttaler dette.

Er det forskjell på oss og andre faggrupper? Det virker ikke alltid som om de andre yrkesgruppene ser forskjellen. Man kan jo bare få et lite lyn kurs i oppgavene sykepleierne gjør så er vi jo like, er vi ikke?

De som teller pasienter på arbeidslistene, vet da kanskje ikke hvordan det er å være vakthavende sykepleier, med bakvakt både her og der, og full sykepleieliste, i tillegg har vi en akuttjeneste, passe opp medisiner og det er oss som har hovedansvaret osv.

Jeg tror vi har en kamp å ta opp i å presisere at vi trenger tid til å gjøre de oppgavene som inngår i vår yrkesprofesjon, og at vi har andre oppgaver i tillegg til at vi skal stelle osv.

Vi trenger faglig påfyll og råd fra hverandre, og styrke våre behov og kunnskaper som faggruppe. Og ikke falle for uttalelsen om at sykepleierne er fine på det, de skal vel også stelle og ta ”drittjobbene”. Dette er jeg for så vidt enig i , at vi skal stelle osv, men ikke fremfor å gjøre sykepleieroppgaver. Disse oppgavene er viktig for å få en forsvarlig tjeneste. Det hender ofte at det leies inn en hjelpepleier eller assistent i stedet for en sykepleier når noen er syke. I utgangspunktet skal det være to sykepleiere på vakt hver dag (der jeg jobber). Og dette mener jeg står i tråd med de faktiske oppgavene vi har ute hos pasientene og de administrative tingene som venter på basen. Likevel leies det inn en annen faggruppe og dette fører ofte til stress for vakthavende den dagen.

Dette viser seg i form av avvik som kommer inn over ting som blir gjort feil eller oversett osv. Er dette da faglig forsvarlig å ikke ha rett bemanning på rett plass?

Undersøkelser viser jo faktisk at sykepleierne er mer utsatt for belastninger i jobb, og at dette har en sammenheng med riktig kompetanse, og riktig antall folk på jobb samtidig som det er riktig sammensatt kompetanse.

Det er viktig at vi stopper prosessen med å brenne lyse i begge ender: profesjonene har hver sine oppgaver, og dette har med kompetanse å gjøre, og jeg tror at de fleste sykepleiere har lyst til å være ute hos pasienten og ta også de såkalte ”drittjobbene”, men ofte så kan vi ikke velge. Om vi ta ”drittjobbene” fremfor det ansvaret vi har som profesjon, blir det en dårligere tjeneste som jeg også tror vil gå ut over forsvarligheten. Det vil være behov for 10.000 flere sykepleiere innen 2020, og dette behovet ser det ut til at vi ikke får dekket pga nedgang på søkere til sykepleierutdanningen. Dette kommer vel som et resultat av at profesjonen ikke blir verdsatt gjennom riktig lønn og verdsetting av oss som yrkesgruppe. Så derfor vil jeg kalle sykepleierne for ansvarsbevisste fremfor late, vi må overbevise alle om hvem vi er og dette tror jeg tror kan være viktig i kampen mot likelønn.

 

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse