fbpx Skjønner ikke Hopp til hovedinnhold

Skjønner ikke

Sykehusledere sliter fælt med folk som synger ut om kritikkverdige forhold. De skjønner først at de er blitt varslet når det er blitt for sent.

Mange ledere har problemer med å forstå at en varsler sjelden er et menneske som sier noe de liker å høre. Riktignok vet de teoretisk hvordan de skal håndtere varslere. De som sier fra om kritikkverdige forhold, har fått en egen lovparagraf som gir dem beskyttelse. Dilemmaet er imidlertid at ledere som regel ikke skjønner at de har med en varsler å gjøre. De bare ser et menneske som «skriker» ubehagelig i ørene på dem.

Sykepleien har i sin siste bladutgave - og på disse nettsidene - et intervju med sykepleier Gjertrud Hannasvik som står fram. Lenge før skandalen på Sykehuset Asker og Bærum sprakk i mediene, hadde hun sagt fra internt om at det ble trikset med ventelistene. Hun var hyret inn for å ordne opp i ventelister og pasientflyt ved kirurgisk avdeling, men oppdaget raskt at det var noe alvorlig galt. Kreftpasienter ble ikke innkalt slik de skulle. De måtte i noen tilfeller vente så lenge at det var for sent.

Da Hannasvik varslet om forholdene, skjedde ingenting. Ledelsen behandlet henne som et hår i suppa. Hun ble ikke innkalt til møter, og dokumentasjon hun hadde samlet inn, ble ikke vektlagt. Ledelsen unngikk henne. De var mer opptatt av å få en ISO-sertifisering enn å få meldinger fra en av sine egne om hvor dårlig det egentlig sto til med pasientsikkerheten ved sykehuset. Ledelsen mente heller at hun overdrev med sine dystre analyser.

Hannasvik historie er egentlig en kraftig advarsel til varslere: Du vil bli møtt med døve ører. Du risikerer ikke å bli trodd. Du vil bli oversett, sett på som en kverulant og frosset ut. Først når sannheten er etablert som et faktum, vil ledere stå fram og si at de kan lære noe av det hele. Før denne sannheten er etablert utad, vil ledere helst vært deg foruten. 

Selv etter at sykehuset i Vestre Viken aksepterte boten på fem millioner, har det gjort lite for å anerkjenne Hannasviks rolle i opprullingen av skandalen. Åpenhetskulturen har tydeligvis fortsatt et stykke igjen på norske sykehus, som først og fremst utmerker seg ved sine autoritære strukturer.

For sykepleiere må Hannasviks historie likevel være en oppmuntring. Hun gjorde det! Hun trosset sine ledere

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse