fbpx Skal sykepleiere bli mini-leger ? Hopp til hovedinnhold

Skal sykepleiere bli mini-leger ?

Selv på en tverrfaglig master på universitetet, blir det ganske så kraftige diskusjoner når man trår inn på emnet sykepleiere og reseptutskriving.

Våre kollegaer legene er som oftest imot at sykepleiere skal kunne skrive ut medikamenter. Men det er faktisk mange som ser at det kanskje ikke er noen dum løsning. For det er ikke alt man trenger en lege til å se på eller bestemme.

Sykepleiere har etter min mening, stor og kanskje større kompetanse på enkelte områder enn leger. Det som skuffer meg mest er at innenfor våre egne rekker er det er mange sykepleiere, ofte med videreutdanninger og mange års praksis som er imot dette.
- "Nei, dette er en helt klar legeoppgave." - "Sykepleiere har ikke kompetanse til dette."

Jeg tror ikke at sykepleiere må være redde for å få nye arbeidsoppgaver og nye funksjoner. Tenk bare på hvordan yrket vårt har forandret seg de siste 30-40 årene. Jeg var ikke sykepleier da, men kan tenke meg at mye av det vi gjør som en selvfølge i dag, var en helt klar legeoppgave da.

Reseptutskriving er allerede på plass her i Spania og det tilbys som et kurs over noen måneder med en avsluttende eksamen. Foreløpig skal de kunne skrive ut sykepleiemateriell men også medikamenter som ikke er reseptbelagt. Når dette blir skrevet ut av sykepleier vil pasienten ikke måtte betale noe annet enn en liten egenandel på medikamentet.

For primærhelsetjenesten er dette gode nyheter. Kronikere blir allerede ofte fulgt opp av sykepleiere. Spesielt KOLS og diabetes pasienter har sine faste sykepleiere som følger dem opp. Tanken er at man etter hvert skal kunne skrive ut flere medikamenter men da etter en fastsatt prosedyre eller protokoll.

Sykepleierfaget er i konstant utvikling, om vi vil eller ikke. Her i Spania har det kommet et nytt yrke inn i sykehuset, ”sykepleieteknikere”. De tar stell, de tar blodtrykk og puls, de tar blodsukker etc. De har ikke universitetsgrad ei høyskoleutdanning, så de blir billigere arbeidskraft enn sykepleiere. For må det virkelig en sykepleier til for å ta blodtrykk og måle blodsukker ?

Nei, sier mange sykehus og ansetter heller flere teknikere og færre sykepleiere. Det er noe vi burde fokusere på. Jeg tror dette er et steg i riktig retning, det samme mener de spanske sykepleierorganisasjonene. Det som blir spennende å se videre, er hvorvidt Norge kommer inn på banen med noe liknende.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse