fbpx Skader kartlagt Hopp til hovedinnhold

Skader kartlagt

16 prosent av pasientene skades under sykehusopphold. 4 722 pasienter dør.

For første gang er antall pasientskader kartlagt ved alle helseforetak i Norge. Dette skjer i forbindelse med den nasjonale pasientsikkerhetskampanjen "I trygge hender".
Fem private sykehus og 18 av 19 helseforetak deltok i kartleggingen for 2010. Minst 7819 pasientopphold ble undersøkt.


Funn

Lignende undersøkelser fra andre land viser at omtrent halvparten av skadene kan forebygges.


Vet ikke hvorfor

Tallene som er samlet inn er ikke analysert.

- Vi kan derfor ikke si noe om hva som er årsaken til skadene. Men vi vet fra undersøkelser som er gjort i andre land at infeksjoner og tekniske komplikasjoner ved kirurgi er blant de vanligste årsakene til pasientskade, sier seniorrådgiver i sekretariatet for Nasjonal kampanje for pasientsikkerhet, Ellen Tveter Deilkås. I tillegg har hun bistilling som overlege ved rehabiliteringspoliklinikken ved Ahus.


Kan ikke sammenligne

I følge Tveter Deilkås kan ikke resultatene fra de forskjellige foretakene sammenlignes.

- Til det er tallene innenfor de forskjellige områdene som er målt for små for å kunne sammenlignes. Hvis det skulle være et ønske på sikt å få sammenlignbare tall, måtte vi for eksempel ha økt antall journalgjennomganger til opp mot 2000 for de større foretakene.

Kravene som er stilt i denne kartleggingen er at alle helseforetak har gått igjennom minimum 200 pasientopphold.

- Det er et stort nok materiale for at ledelsen ved foretaket skal kunne følge seg selv og sine mål, sier hun.


Pasientsikkerhetskultur

Den nasjonale pasientsikkerhetskampanjen ”I trygge hender” ble lansert i januar 2011, og vil vare i tre år. I løpet av våren 2012 blir det satt i gang en undersøkelse som tar for seg pasientsikkerhetskulturen.

- Hva er det?

- Det er undersøkelser hvor blant annet medarbeidere blir spurt forskjellige spørsmål rundt arbeidet med pasientsikkerhet. Det kan være om de har rutiner for å lære av feil, og om de føler ledelsen gjør prioriteringer for å sikre pasientsikkerheten og ikke gjør vedtak på tvers av dette. Målet er at ledere og ansatte skal samarbeide for bedre pasientsikkerheten. I denne undersøkelsen vil vi få tall som kan sammenlignes, sier Tveter Deilkås.


Regionale forskjeller

Regionalt fordeler andel pasientopphold som har medført skader seg fra 14 prosent i Helse Vest RHF til 18 prosent i Helse Nord RHF . I Helse Midt-Norge og Helse Sør-Øst RHFvar 17 prosent av pasientoppholdene forbundet med skade. Andel pasientopphold som førte til forlenget sykehusopphold varierte fra 8 prosent (Helse Vest) til 11 prosent (Helse Nord), i følge Helse- og omsorgsdepartementet.


Sjekk "ditt" foretak:

De enkelte foretakene skal bruke sine funn i arbeidet med å redusere pasientskader. Tiltak som settes inn kan derfor variere noe fra helseforetak til helseforetak.
I listen under finner du linker til de foretakene som har lagt ut sine resultater.

Ahus

Sykehuset i Vestfold

Sykehuset Telemark

Sørlandet sykehus

Vestre Viken

Felles oversikt over foretakene i Helse-Midt

Felles oversikt helse Nord

 

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse