fbpx Få orden på sykehjemssituasjonen Hopp til hovedinnhold

Få orden på sykehjemssituasjonen

Da konseptet omsorgsboliger ble presentert i sin tid, virket det som fluepapir på politikerne og administrasjonen.

Portrettet med Liv Signe Naversete fikk leder av NSF Seniorsykepleiere i Oslo og Akershus, Torild Bjørlykke, til å reflektere.

Les portrettet

Jeg tror vi først må få orden på sykehjemssituasjonen i kommunene som mange steder har vært et problem i minst 20 år. Spesielt viktig blir det nå som Samhandlingsreformen er satt ut i live.

Blir det en gang et faktum, tror jeg de andre fasettene faller på plass.

Da konseptet omsorgsboliger ble presentert i sin tid, virket det som fluepapir på politikerne og administrasjonen. Det ble billigere for kommunene å bygge omsorgsboliger, stort statlig tilskudd og den eldre selv er betaler av tjenester. Aldershjem ble lagt ned.

I NOU 2010:5, "Universell utforming" framstår slike boliger som gettoer, så vidt jeg husker.  De anbefaler at boliger integreres i den vanlige boligmassen som bygges. Her er det mer levelig (så lenge vi lever) og de får naboer med barn og andre aktiviteter som kanskje stimulerer i hverdagen, enn livet i en omsorgsbolig. Naboer kan kanskje også ha glede av det, se de eldre i sitt miljø?

Ellers finns utrolig mange papirutgaver fra departement og fagdirektorat om veiledere i verdig eldreomsorg, forebygging osv.

I en omsorgsbolig blir ikke botiden lang. De kommer ofte dit for sent og når de er på randen til å trenge en sykehjemsplass. Det kan derfor oppleves som et ventested til de får plass på et sykehjem. Flytting og endring av miljø, kan oppleves som et stort traume/ påkjenning og ikke akkurat som økt livskvalitet.

Mange begravelser blir det å følge med. Det er heller ikke så inspirerende.

Jeg har en kollega i Trondheim som fortalte at da hennes mor flyttet inn i omsorgsbolig, den var ny, var det 17 begravelser i løpet av kort tid.

Det har forundret meg at vi i dette landet ikke klarer å ordne opp i dette med sykehjem. Verken kvalitativt eller kvantitativt.Hele tiden detter det inn løsninger fra siden som fører til andre spor. Satsing på forebygging har vært en festtale

Oppsummert:

Blir det nok sykehjemsplasser med en god kvalitativ omsorg tror jeg de andre fasettene faller på plass etter hvert.

En artikkel i Rogalands avis er også verdt å lese.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse