fbpx "Jävla skitsystem!" Hopp til hovedinnhold

"Jävla skitsystem!"

Hvorfor ligger datamusen på en reagensrørmikser? Les den morsomme historien om dårlige datasystemer og helsepersonell som går kreativt til verks for å finne løsninger.


 

- Usle datasystem gjør oss frustrerte, sinte og stresser oss. Likevel er det vanlig at brukerne tar på seg skylden og forlanger ikke at det er de usle systemene som bør endres på. Boken er ment å være en hjelp til å ta tilbake kontrollen, skriver Jonas Söderström på bloggen sin.

Jonas Söderström har skrevet bok om det digitale arbeidsmiljøet: "Jävla skitsystem!". Han er informasjonsarkitetkt og har arbeidet med brukervennlighet i datasystemer og internett som konsulent siden midten av 1990 tallet.


The doctor that rocks the mouse: 

Henrik Ahlén er en av bidragsyterne på bloggen. Han møtte svært kreative dataløsninger da han ble leid inn for å jobbe med programmvare til et spørreskjema ved et sykehus i Stockholm:

Historien starter slik: 

"Henrik Ahlén ble forvirret.  Alle de tre datamaskinene han så foran seg var koblet til durende "reagensrørmiksere". Hva skjer? tenkte han."

Videre forteller han:

Oppå "reagensrørmikserne" lå datamusene. Henrik Ahlén tenkte at dette var veldig rart. Disse maskinene befant seg ikke i et laboratorium, men på et venterom for revmatologiske pasienter.


Konsulent

Pasienter som kommer til venterommet har leddgikt. Før de går inn til legen må de fylle ut et spørreskjema. Det ble tidligere gjort på papir, men er overført til data - de samme datamaskinene som Ahléns så på venterommet.

Fordelen med å gjøre dette elektronisk er å spare tid. Informasjonen legger seg direkte i pasientjournalen.


Sikkerhet

- Men hvorfor i all verden hadde noen koblet reagensrørmiksere til datamaskinen med datamusen oppå?

Det viste seg at alle datamaskinene på sykehuset styres av et sentralt sikkerhetssystem. Etter bare noen få minutters inaktivitet, slår systemet automatisk ned all programvare som kjører på datamaskinen og logger ut. Denne konfigurasjonen var umulig å endre, og IT-avdelingen ville ikke gjøre noen unntak.


Tidstyv

Men pasientene møter opp uregelmessig, ikke hvert femte minutt. Så gang på gang låses datamaskinene på venterommet. Hver gang systemet låser seg, må en lege eller sykepleier avbryte jobben de holder på med og logge på på nytt. Å holde på med dette spiser opp den tiden som skulle spares inn ved å legge skjemaet på data.

Det var da noen fikk den lyse ideen om å legge musen på en reagensrørmikser. Datamusen beveget seg kontinuerlig, og datamaskinen forble åpen.


Så rødt

Da Henrik Ahlén intervjuet de ansatte om sikkerhetssystemet, så de bokstavlig talt rødt. Det var utallige andre problemer og ulemper med dette systemet, og andre systemer på arbeidsplassen - og bare noen få av dem kunne løses med fiffige løsninger.

Henrik Ahlen bemerket at en post-it lapp dekket øvre høyre hjørne av skjermen. (bilde til venstre)

- Hvorfor? spurte han.

- Vel, når pasienter har fylt ut skjema, skal de trykke på "Lagre"-knappen på skjermen. Men mange av dem trykker i stedet på Windows '"Close"-ikonet i øvre høyre hjørne (kanskje de var fast bestemt på ikke å la neste person se sine oppføringer).

Men dette slår også av maskinen, og dataene pasientene hadde tastet inn var tapt!

Løsning: Dekk ikonet med et stykke papir eller tape!


Har du opplevd lignende datatrøbbel? Del med oss, ta gjerne bilder for å illustrere probleme og send på e-post til: kari.anne.dolonen@sykepleien.no


Tips og råd

Jonas Söderström skriver på bloggen sin at det er to slutninger å trekke av slike historier:

- For det første må utviklere finne ut hva som er viktig for brukerne, og hvordan et system faktisk brukes. For å klare det er utviklerne nødt til å bruke tid på å observere reelle brukere, i feltet, skriver Söderström.

- For det andre: Det er på arbeidsplassen vi oftest støter på disse merkelige situasjonene. Det er vanskelig å forestille seg et forbrukerprodukt så dårlig tilpasset brukernes behov. På arbeidsplassen møter vi klosset og tidkrevende, heller enn tidsbesparende, systemer hele tiden. Hvorfor godtar vi det? spør han.

Kilder: Jävla skitsystem!, Flicker, og Alfabravo.com


 

 


 

 


 

 


 

 


 

 


 

 



 

 


 

 

Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse