fbpx Ansvar og kompetanse bør samsvare Hopp til hovedinnhold

Ansvar og kompetanse bør samsvare

I dette nummeret av Sykepleien Forskning tar helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre til orde for at sykepleieres ansvarsområde utvides til å lede poliklinikker.

Oppgavene mellom profesjonene bør fordeles på en bedre måte og samarbeidet profesjonene imellom bør øke, ifølge Støre. Disse forslagene ble også løftet frem i talen om politiske mål og forventninger til spesialisthelsetjenesten som han holdt til sykehusene 30. januar i år.

I dag er det krav om at profesjonelle helsearbeideres praksis skal være kunnskapsbasert. Dette gjelder naturligvis også når sykepleiere og andre yrkesgrupper får nye ansvarsområder. Derfor har yrkesgrupper som skal ivareta nye funksjoner og ansvar behov for spesialisert opplæring og utdanning. Ministeren antyder også dette når han understreker viktigheten av at alle virksomheter utarbeider planer for kompetanseutvikling.

Hvem skal nå ta initiativ til å utvikle de kliniske spesialiserte utdanningene sykepleiere trenger for å fylle nye funksjoner? Vil høyskolene eller universitetene gjøre dette innenfor et normalt mastergradsutdanningsløp, eller vil sykehusene starte opp nye bedriftsinterne utdanninger? Dette er viktige spørsmål. Hvis høyskolene lager nye spesialistutdanninger, er det naturlig at dette skjer innenfor dagens utdanningsstruktur, at utdanningen gir formelle studiepoeng og at studentene får uttelling i en mastergrad. Kravet til høyskolene bør i så fall være at utdanningene gir handlingskompetanse og setter sykepleierne i stand til å utøve nye oppgaver. Alternativt vil sykehusene sette i gang interne undervisningsprogram for å ivareta disse behovene. Erfaringer har imidlertid vist at bedriftsinterne utdanninger gir liten eller ingen formell uttelling i den etablerte gradsstrukturen.

Når yrkesgrupper i sykehus får nye ansvarsområder, er det viktig å få kunnskap om hvilke konsekvenser dette får for pasientene. Dette kan blant annet skje gjennom virksomhetenes kvalitetssikringssystemer. Metodene bør holde vitenskapelig standard, og data som rapporteres bør være så sensitive at de fanger opp faktiske endringer i pasientresultater og -erfaringer. Helseministerens varslete utvidelse av sykepleieres ansvarsområde likner på ordninger som allerede er etablerte i andre land. For at endringen skal bli vellykket, er det nødvendig med kompetansehevning hos sykepleierne og en god dokumentasjon av konsekvensene.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse