fbpx "Døden" stjeler tid og penger Hopp til hovedinnhold

"Døden" stjeler tid og penger

35 000 døde pasienter innkalles årlig til undersøkelser og operasjoner. Det koster helsevesenet rundt 60 millioner kroner hvert eneste år.

Hvert år dør 42 000 nordmenn. Aftenposten skrev tidligere denne uken at 35.000 konsultasjoner i helsevesenet burde vært avlyst fordi pasienten er død. Tallene kommer fra en analyse Skattedirektoratet har gjort og er basert på tall fra Helse Vest.

- Dette er bare tallene for operasjoner og konsultasjoner som vi vet har gått til spille fordi pasienten er død. Det er sannsynligvis betydelig mørketall, heter det i analysen.


Tall

Oversikt over hvor lang tid fra en person dør, til folkeregisteret blir oppdatert og sykehus, Nav og offentlige etater oppdager dødsfallet:

  • 20 prosent av 42 000 dødsfall årlig blir egistrert innen fem dager.
  • 30 prosent innen 6 dager.
  • 40 prosent innen 7 dager.
  • 49 prosent innen 8 dager.
  • 80 prosent innen 19 dager.
  • 90 prosent innen 80 dager.

Kilde: Skatteetaten.


Operasjoner

I tillegg planlegger norske sykehus hvert år operasjoner av 150 døde pasienter. Først når pasienten ikke dukker opp til operasjon, oppdager sykehusene at pasienten er død.

Sykepleien har sjekket Helsedirektoratets tall over planlagte operasjoner som er strøket. I 1. og 2. tertial i 2012 ble det strøket over 10 000 planlagte operasjoner ved 51 sykehus. (se tabell)

Helgelandssykehuset (Rana), Sykehuset Telemark (Skien), og Diakonhjemmet Sykehus, er det tre sykehusene som har høyest andel strykninger.

De tre med færrest strykninger er er Haugesund sanitetsforening Revmatismesykehus, Aleris Helse i Oslo, Bergen og Trondheim.

Kilde: Helsedirektoratet/kvalitetsindikatorer


Tid og penger

Hver avlyste konsultasjon koster ifølge Aftenposten, 1600 kroner, mens en avlyst operasjon koster 35.000 kroner.

Regningen for å kalle inn døde pasienter koster helsevesenet rundt 60 millioner kroner hvert år. Dette fører også til at ventetiden for pasienter og syke som fortsatt er i live, blir lenger.


Hvorfor

I løpet av et år dør om lag 42 000 personer. Når en person dør, skriver legen en dødsattest i fem eksemplarer. 

Kopi sendes til tingrett eller lensmann, som må lage en "melding om dødsfall". Den sendes på papir til folkeregisteret, som så kontrollsjekker opplysningene. Først deretter blir dødsfallet lagt inn databasen til folkeregisteret, som må oppdateres før sykehusene, Nav, kommunene og andre virksomheter får vite om dødsfallet.


 

 


 

 


 

 


 

 

Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse