fbpx NSF og lønnsdebatt Hopp til hovedinnhold

NSF og lønnsdebatt

Hvis NSF er opptatt av at kjønn ikke skal ha noe å si, vær så snill og profiler sykepleiere som sykepleiere og ikke som kvinner.

Kjære NSF ved Eli Gunhild By. Takk for at du tok deg tid til å svare på mitt innspill.

Først vil jeg korrigere deg på at jeg ikke avfeide at lønnsgapet i Norge er begrunnet i kjønn, jeg understreket at det er det som er årsaken. Dette ved å peke på at det er kjønnenes valg av yrke og sektor som stort sett genererer lønnsgapet.

Du skriver selv at kvinner og menn i samme jobb tjener det samme. Deretter argumenterer du mot min påstand om at det er et lønnsgap mellom yrker og ikke kjønn, ved å si at arbeidsmarkedet er kjønnsdelt. Jeg finner dette noe motsigende. 70 % av yrkesaktive kvinner jobber i offentlig sektor, og når lønningene er høyere i privat sektor er dette en oppskrift for lønnsgap på norske statistikker.

Når man leser NOU 2008: 6 Kjønn og lønn- Fakta, analyser og virkemidler for likelønn, som du refererer til flere ganger, kan man se at årsakene til det aktuelle lønnsgapet mellom kvinner og menn er begrunnet med de samme årsakene som jeg beskriver. Tallene jeg har brukt i mitt innspill er hentet fra de samme statistikkene som benyttes i NOU 2008: 6. Jeg føler derfor ikke at jeg har sett bort fra «tunge utredninger om likelønnsproblematikken». Jeg har ikke tatt med historiske forskjeller, da de er nettopp det - historie.

Jeg er innforstått med hva begrepet lik lønn for arbeid av lik verdi innebærer. I mitt innspill beskrev jeg bare hva realitetene i arbeidsmarkedet er, og hvordan jeg hadde ønsket at NSF heller hadde utformet sine kampanjer. At det å være kvinne skulle være en kompetanse faller naturlig på sin urimelighet, var også mitt argument. Når da NSF profilerer sykepleiere som kvinner, og baserer sine lønnskampanjer på at kvinner tjener mindre enn menn henger jeg ikke helt med på logikken lengre.

Grunnlaget for NSFs likelønnskampanje er så vidt jeg har forstått §5 i likestillingsloven, der står det riktignok at menn og kvinner skal ha lik lønn for arbeid av lik verdi. Det står for øvrig også at om arbeid er av lik verdi avgjøres etter en objektiv helhetsvurdering, hvor det legges vekt på kompetanse og andre relevante faktorer i arbeidet.

Hvilket grunnlag for objektiv vurdering av vår kompetanse er det at en hel yrkesgruppe springer rundt med pekefingeren ut av buksesmekken? Jeg føler ikke at denne kampanjen bidro med noe positivt til lønnsdebatten. Jeg synes det er spesielt rart når By selv i sitt innlegg skriver at det er kompetanse, anstrengelse, ansvar og arbeidsforhold som er målene på et arbeids verdi. Hvorfor i alle dager er det da ikke dette som fremstilles i NSFs kampanjer?

Det jeg etterlyser er en mer saklig lønnsdebatt fra NSF sin side, spesielt i media, da det er her andre mennesker får et inntrykk av vår profesjon. Jeg ønsker at mitt FAGforbund skal oppfattes som seriøse aktører med saklige argumenter. Kom gjerne med noen tall, målinger og/eller sammenlikninger…

Eksempelvis hvor mange meter går en sykepleier på en arbeidsdag kontra en kontoransatt i staten? Hva er lydnivået på en sykehusavdeling kontra lydnivået i et kontorlandskap? Dette er bare noe jeg kom på, NSF kan sikkert legge hodene sine i bløt og finne bedre og mer saklige temaer til sine fremtidige kampanjer.

Hvis NSF er opptatt av at kjønn ikke skal ha noe å si, vær så snill og profiler sykepleiere som sykepleiere og ikkesom kvinner.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse