fbpx Storbritannia suspendert fra ICN Hopp til hovedinnhold

Storbritannia suspendert fra ICN

Royal College of Nursing (RCN) vil ikke betale kontingenten. Nå er de suspendert fra ICN.

- Trist, sier Eli Gunhild By.

Royal college of Nursing (RCN) skal betale nesten 600 000 pund hvert år til ICN. Det er cirka 16 prosent av ICNs inntekter. Det synes RCN er for mye. Den engelske sykepleierorganisasjonen mener også at ICN må reformeres og bli mer demokratisk. Blant annet krever RCN at store organisasjoner med mange medlemmer, og høye kontingenter, må få mer makt enn de små organisasjonene.

Så for første gang siden stiftelsen av ICN i 1899, er ikke Royal College of Nursing blant deltakerne på kongressen som går av stabelen nå i mai.


Ett land, en stemme

Slik det er nå har hvert land en stemme. Det betyr i praksis at Monacos sykepleierorganisasjon som har 50 medlemmer, har like stor makt som for eksempel Norsk Sykepleierforbund.

Det er også slik at hvert land bare kan ha en sykepleierorganisasjon som medlem av ICN. Mange land har mange sykepleierorganisasjoner. Det igjen betyr at det ikke nødvendigvis er et lands største sykepleierorganisasjon som er medlem.


Suspendert

RCN har holdt tilbake kontigenten til ICN og truet med å melde seg ut. I fem år har ICN og RCN prøvd å komme frem til en enighet uten å lykkes. Konsekvensen er at RCN nå er suspendert.

RCN har på sin side avholdt ekstraordinær generalforsamling og uravstemming blant sine medlemmer om de skal melde seg ut av ICN. Over 90 prosent av medlemmene stemte for en utmelding.

- Det er trist at en av organisasjonene som var med å stifte ICN, nå ikker er med, sier Eli Gunhild By.

Mer om konflikten mellom ICN og RCN


Ikke veien å gå

RCN er ikke de eneste som mener at ICN må reformeres. Også Norsk sykepleierforbund mener organisasjonen må bli mer slagkraftig.

- Men å gjøre det RCN gjør, er ikke et alternativ. Vi må heller prøve å endre organisasjonen innenfra. For å få til det må vi skaffe oss posisjoner, sier forbundsleder Eli Gunhild By.

Hun sier det er trist at en av grunnleggerne av ICN ikke vil være med lenger.

- Men det er ikke slik at de bare kan melde seg ut, sier hun og forklarer:

- For det første er RCN suspendert. Det vil de være helt til de betaler det de skylder i kontigent. For det andre kan ikke RCN selv melde seg ut. I papirene står det svart på hvitt at en eventuell utmelding må skje gjennom Dronningen av England. Det er jo en historie i seg selv, sier By.


Veien videre

- Vi har faktisk fått gjort en viktig jobb på kongressen. Vi har fattet et vedtak om at en gruppe skal jobbe frem en beregningsmodell som skal gjøre ICN mer demokratisk, sier Eli Gunhild By.

Vedtektsendringene vil på sikt bety at de organisasjonenes størrelse vil gjennspeiles mengden makt de får i ICN.

Men for at ICN skal bli en organisasjon med mer innflytelse, må riktig leder på plass.

Det har vært tre kandidater til ledervervet i ICN. NSF har støttet canadiske  Judith Shaminan. 

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse