fbpx – Lever med avvik Hopp til hovedinnhold

– Lever med avvik

Bildet viser et jordmorstetoskop og takkekort til jordmor.
Jordmortjenesten er del av et stort apparat, sier Kari Beate Hornseth. Foto: Erik M. Sundt

– Potten er liten, sier Kari Beate Hornseth.

– Jordmortjenesten i Bjerke fikk et halvt årsverk for to år siden, sier Kari Beate Hornseth, seksjonssjef for forebyggende tjenester i bydelen.
– Da ble en halv stilling fast etter et prosjekt.
Utover det er det ikke midler til å styrke jordmortjenesten her.

Må velge

– Men mener du de trenger flere ressurser?
– Alt forebyggende arbeid i en bydel som Bjerke kunne hatt bruk for mer ressurser. Vi har tilflytting, mange barnefamilier og en stor andel minoriteter, sier Hornseth.
Forebyggende tjenester omfatter helsestasjonstjenesten for barn mellom 0 og 5 år, skolehelsetjenesten, smittevern, psykolog i førstelinjetjenesten, fysioterapi og svangerskapsomsorg.
– Jordmortjenesten er del av et stort apparat. Potten er liten, så det er ikke mer til jordmortjenesten i 2015, sier Hornseth.

– Jordmødrene sier det ikke er kapasitet til hjemmebesøk i barseltiden?
– Jeg har sagt vi ikke kan starte med hjemmebesøk. Vi prioriterer å gi svangerskapsomsorg. Skulle vi tilbudt hjemmebesøk, måtte vi redusere på antall gravide som går til jordmor for kontroll.

Vil ikke

– Da klarer dere ikke å følge retningslinjene?
– Nei. Vi lever med mange avvik, men det gjør man i forebyggende tjenester fordi det ikke er nok ressurser.
– Ville øremerking hjulpet?
– Ja, øremerking hadde gjort seg. Når Lisbeth Normann sier staten sender penger, kommer de ikke automatisk på mitt budsjett. Men politikerne vil ikke ha øremerking, de vil stå fritt når de bestemmer hvordan pengene skal brukes. Det er den virkeligheten vi lever i.

Les også:
OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.