– Hpv-sjekk kommunens nettside
Det er kommunene som har ansvaret for hpv-vaksinen til eldre jenter.
Fra 1. november får jenter født etter 1991 tilbud om gratis hpv-vaksine. Og til alle som lurer på hvor de kan få tak i vaksinen har avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet, Britt Wolden ett tips: Sjekk kommunens nettside.
– Ikke gå til fastlegen
– Det er ulikt hvordan kommunene organiserer dette, men de har ansvaret, understreker hun.
– Mange organiserer det gjennom helsestasjon for ungdom eller gjennom studenthelsetjenesten.
– Hva med fastlege?
– Noen kan velge å gi oppgaven til fastlegen, men det er dumt å starte vaksinejakten med å troppe opp hos fastlegen.
Wolden presiserer at man ikke trenger å henvende seg til hjemkommunen.
– Er man for eksempel student i Oslo, men folkeregistrert et annet sted, er det ikke noe i veien for å få vaksinen i Oslo, sier hun.
Får sms
Folkehelseinstituttet har egne sider på nett med informasjon om hpv-vaksinen. Her vil det etter hvert lenkes til de enkelte kommunenes hpv-informasjon.
Folkehelseinstituttet har oppfordret kommunene til å ha informasjon klar i løpet av uke 43, det vil si i midten av oktober. I uke 44 vil alle jenter i målgruppen, de som er født mellom 1991 og 1996, få en sms med informasjon om tilbudet. Wolden sier det er generell informasjon om at de kan få vaksinen gratis og at de må sjekke opplegget i sin kommune. Totalt er det rundt 180 000 jenter som får tilbudet. Alle disse vil få sms.
– Har dere en plan B dersom det blir få som vaksinerer seg?
– Vi har valgt en strategi med målrettet informasjon til jentene og til helsepersonell. Samtidig er vaksinasjon i Norge frivillig. Jentene må selv ønske å ta vaksinen, sier Wolden.
– Vår strategi er informasjon, informasjon, informasjon. Men vi ville synes det er synd om få benytter seg av tilbudet.
Ikke for gravide
Hun har inntrykk av at det er en økende oppmerksomhet rundt hpv. Blant annet har kvinner som har vært rammet av livmorhalskreft stått frem med sin historie. Hun viser også til at oppslutningen om vaksinen i barnevaksinasjonsprogrammet er jevnt stigende og høyere enn i andre land. Vaksinasjonsdekningen er på godt over 80 prosent.
I Danmark har det vært stor oppmerksomhet på mulige bivirkninger av hpv-vaksinen. Det er ikke funnet noen sammenheng mellom hpv-vaksine og de mistenkte alvorlige bivirkningene og Britt Wolden sier hun ikke har fått spørsmål om bivirkninger knyttet til at flere jenter nå får tilbud om vaksine.
– Men vi følger situasjonen i Danmark veldig tett. Og vi oppfordrer helsepersonell til å melde alvorlige, uventede og langvarige bivirkninger. Det er bivirkninger ved vaksiner, men vi har på ingen måte sett bivirkninger i et omfang som likner de man mistenker kan ha sammenheng med hpv-vaksinen i Danmark. Anbefalingene om vaksine, både i Danmark, Norge og andre steder er dessuten uendret.
– Er det noen som ikke skal ta vaksinen?
– Gravide skal ikke ta hpv-vaksine. Og heller ikke de som er sterkt allergiske mot komponentene den inneholder, sier Britt Wolden.
Timekort
Vaksinen gis i tre doser i løpet av ett år. Folkehelseinstituttet har trykket opp egne timekort for hpv-vaksineavtaler. Britt Wolden sier det også er blitt vanlig på mange helsestasjoner å bruke sms-påminning.
Første stikk settes altså 1. november og jenter født etter 1991 har tilbudet om vaksine i to år fremover. Siste stikk er 30. juni 2019.
Les også:
0 Kommentarer