– Stivbeint av arbeidsgiver
– Vi kan ikke flytte sluttdato én dag for én ansatt, sier arbeidsgiver. – Stivbeint, mener tillitsvalgt.
– Jeg har ikke hørt om tilsvarende saker før, sier Anne Grete Bjaaland, hovedtillitsvalgt for sykepleierne på Bærum sykehus.
Det er Anne Storheil hun snakker om - sykepleieren som pensjonerte seg en dag for tidlig. Dermed gikk hun glipp av lønnsoppgjøret, og derfor tapte hun 1 154 kroner måneden i pensjon.
– Det kan ha med virkningsdatoen for lønnsoppgjøret å gjøre. Den er jo vanligvis tidligere, sier Bjaaland.
Sykepleierne som går av med pensjon om våren, velger ofte å gjøre det når de går ut i ferie, forteller hun.
– Arbeidsgiver sa det ikke var noe å gjøre. Det virker forferdelig urettferdig.
Må dele på skylden
– Hvem har skylden?
– Hvem kunne vite det med virkningsdatoen? Flere må nok dele på skylden. Medlemmene bør vite at de må få med seg årets oppgjør før de slutter. Mange er dessverre ikke klar over det. I denne saken ble det veldig synlig siden det er snakk om én dag. Det virker litt stivbeint av arbeidsgiver at de ikke kunne sette pensjonsdatoen en dag eller to senere, sier Bjaaland.
– Hva er det å lære av dette?
– Vi tillitsvalgte må være bevisste på at det er viktig å få med årets lønnsoppgjør og informere den ansatte.
Sykepleierforbundet er med på å sette virkningstidspunktet for lønnsoppgjørene.
– Det beste er om vi kan si noe om det på forhånd. Kanskje vi bør råde sykepleierne til ikke å gå av før 1. august, for eksempel.
– Et tungt yrke
Bjaaland anbefaler sykepleiere å ta en individuell samtale med pensjonskassen for å høre hva som kan lønne seg for dem som har planer om å pensjonere seg
– Her på sykehuset er det enkelt, man kan bestille en time hos KLP på intranettet.
– Er det fortsatt på sin plass at sykepleierne kan pensjonere seg tidligere enn andre?
– Mange sykepleiere er slitne når de er 62 eller 65. Vi har et tungt yrke, både fysisk og psykisk. Det er mange menneskeskjebner vi skal forholde oss til, sier hovedtillitsvalgt Bjaaland.
– Vi følger reglene
– Kunne dere gjort et unntak når man er så uheldig som denne sykepleieren?
– Vi forholder oss til avtalte regler. Virkningstidspunktet settes av de sentrale partene under forhandlingene, sier Eli Årmot, seksjonsleder i HR-avdelingen i Vestre Viken.
– Ansatte velger når de vil gå av. Det er ikke alltid det klaffer. Av prinsipielle grunner kan vi ikke flytte sluttdato én dag for én ansatt. Vi kan ikke påvirke pensjonsdannelsen.
– Man må si opp tre måneder før man vil gå av?
– Ja, det er minst to måneders behandlingstid i pensjonskassen.
– Sjekk!
– Har du et råd til de som snart skal gå av med pensjon?
– Sjekk så mye som mulig, men å sjekke lønnsoppgjøret for inneværende år er ikke lett. Også andre forhold påvirker pensjonen. Minstelønnen gikk jo opp fra 1. juni, men denne sykepleieren hadde for høy lønn til å få noe ut av det, sier Årmot.
– 1. juli er en uvanlig sen virkningsdato?
– Det er blitt mer vanlig. Jeg skulle ønske at det var samme virkningstidspunkt fra år til år, helst tidlig på året. Da blir det mer forutsigbart og lettere å beregne overheng og glidning, som påvirker hvor mye vi kan bruke i årets oppgjør, sier Årmot.
LES OGSÅ om sykepleieren som pensjonerte seg en dag for tidlig
0 Kommentarer