fbpx Må dokumentere en jordmor for hver fødende Hopp til hovedinnhold

Må dokumentere en jordmor for hver fødende

Bildet viser en nyfødt baby.
EGEN JORDMOR: I den aktive fasen av fødselen skal det være jordmor til stede. Det må helseforetakene nå dokumentere. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Regjeringen pålegger helseforetakene å dokumentere at kvinner i aktiv fødsel har jordmor til stede.

Det er NRK som meldte dette i forrige uke.

– Helt klart en seier, sier leder i Jordmorforbundet, Hanne Charlotte Schjelderup-Eriksen til statskanalen.

Statssekretær Anne Grethe Erlandsen i Helse- og omsorgsdepartementet sier det er et krav i de faglige retningslinjene at kvinner i aktiv fødsel bør ha en jordmor hos seg. Jordmorforbundet har krevd at kravet skal følges opp. Statssektær Erlandsen sier til NRK at det er viktig å registrere om kravet blir fulgt eller ikke. Hun vil ikke si noe om registreringen vil føre til høyere bemanning.

– Det som er viktig er at man finner ut hvordan situasjonen ved den enkelte fødeavdelingen er, slik at vi har en felles virkelighetsbeskrivelse, sier hun til NRK.

En undersøkelse Jordmorforbundet gjorde i 2016, viser at nesten 4 av 10 jordmødre har hatt ansvar for flere enn én kvinne i aktiv fødsel samtidig.

Den norske jordmorforening er glad for tiltaket, og oppfordrer på sine nettsider sine medlemmer til å skrive avvik.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.